Traktorok árasztották el Brüsszelt

Mintegy 500 jármű és 1200 tüntető gyűlt össze Brüsszelben, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek az Európai Unió zöldpolitikájával szemben.

A holland alapítású Farmers Defense Force csoport felhívására több száz traktor érkezett Európa különböző részeiből Brüsszelbe, hogy tiltakozzanak az EU zöldpolitikája ellen, mindössze napokkal az Európai Parlamenti választások előtt. A rendőrség tájékoztatása szerint a város szélén, az Atomium emlékmű mellett mintegy 500 jármű és 1200 tüntető gyűlt össze.

A France24 hírügynökség felidézi, hogy ez a demonstráció a legújabb a gazdálkodók tiltakozási sorozatában, amelyek az elmúlt hónapokban többször is lebénították a belga fővárost. Azonban a jelentések szerint a délután közepéig nem történt incidens vagy jelentős forgalomzavar.

A Copa-Cogeca, egy mainstream páneurópai mezőgazdasági termelők csoportja, amely korábban részt vett a tiltakozásokon, ez alkalommal távol maradt az eseménytől. Korábbi tiltakozásaikkal a brüsszeli mezőgazdasági termelők jelentős engedményeket értek el, többek között a környezetvédelmi követelmények enyhítését az uniós támogatásokhoz való jogosultság tekintetében.

A tüntetőknek csak Brüsszel egy meghatározott területén engedélyezték a demonstrációt, és a rendőrség is jelen volt, hogy megakadályozza őket abban, hogy a főváros szívében található uniós intézményekhez vonuljanak.