Óriási leépítés jön a német építőiparban

Németországban jelentős leépítésre készülnek az építőiparban, ami különösen rossz hír a magyar vendégmunkások számára, hiszen a szektorban mintegy tízezer állás szűnhet meg az elkövetkező hónapokban.

Az építőipar Németországban már a negyedik éve szembesül a piac zsugorodásával, és a helyzet tovább romlik. A Német Építőipari Főszövetség (HDB) elnöke, Peter Hübner szerint a bevételcsökkenés már négy százaléknál tart, és további visszaesés várható. A lakásépítés területén különösen drámai a helyzet, ahol az eladások 2024-re várhatóan tizenkét százalékkal csökkennek. Ezzel szemben a kereskedelmi ingatlanok építése terén némi növekedés várható, köszönhetően többek között a Deutsche Bahn és a helyi tömegközlekedés állami megrendeléseinek.

Az építőipar visszaesése jelentős hatással van az egész német gazdaságra. A Német Gazdasági Intézet (IW) szerint az ágazat bruttó hozzáadott értéke 2019-ben még 5,2 százalék volt, de a GDP-hez való hozzájárulás 2021 óta 15 százalékkal csökkent. Az emelkedő kamatlábak, a globális bizonytalanság és a magas építési költségek különösen a lakásépítést érintették negatívan. Az IW becslései szerint, bár 2025-től évente 350 ezer új lakóingatlan épülhet, az idén a befejezett beruházások száma 250 ezer alá csökkenhet, ami végzetes következményekkel járhat az ágazat számára.

A szakértők szerint a helyzet javításához sürgősen szükség lenne az építési szabályozás lazítására, mivel a jelenlegi körülmények között az iparág termelékenysége nem tud növekedni, ami cégcsődökhöz és további leépítésekhez vezethet. A Német Építőipari Főszövetség kritikája szerint az állam lassan reagál, és a bürokratikus környezet, amely elmarad a digitalizációtól, jelentős hátráltató tényezőt jelent az iparág számára.