Tízezer ajándék könyv diákoknak

Tízezer darab ajándékkötet várja a középiskolai tanulókat, főiskolásokat és egyetemistákat, melyeket érvényes diákigazolvány felmutatásával vehetnek át az ország minden Libri könyvesboltjában és a budapesti Ünnepi Könyvhéten.

A Jelenkor Kiadó és a Libri Könyvesboltok együttműködésében készült válogatáskötet, mely Térey János írásaiból áll össze, 2024. június 3-tól lesz elérhető a diákok számára. A kötet, mely az Árnyékunk útra vált címet viseli, a szerző életművének különböző korszakaiból válogatott műveket tartalmaz, a korai versektől egészen az önéletírásig. Az ajándékköteteket az Ünnepi Könyvhét idején, 2024. június 13–16. között is átvehetik a diákok a Vörösmarty téren található Libri Könyvesboltok 63-as számú standjánál – a készlet erejéig.

Térey János, aki 1970. szeptember 14-én született és 2019. június 3-án hunyt el, József Attila- és Babérkoszorú-díjas író, költő, drámaíró és műfordító volt. Halálának ötödik évfordulóján, 2024. június 3-án, a budapesti Farkasréti temetőben avatták fel síremlékét, melyet Gálhidy Péter, Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotott meg. A síremlék különleges arányrendszert követ, és egy Gingko biloba-levél díszíti, amely a költő egyik fontos növénye volt. A sírkő és a felirat színei is összhangban vannak egymással, a zöld betűszín pedig áthallásos a Tandori-síremlékkel.

Térey János pályájáról egy 2004-es interjúban beszélt, amelyben a francia szimbolisták és a Nyugat első nemzedékének költői, különösen Ady és Kosztolányi hatását emelte ki. Kortársai közül Tandori Dezső univerzális lírája volt az, ami a leginkább csodálatra méltónak talált.