Svájci békecsúcs: előkészület a béketárgyalásokra Oroszországgal

Az Ukrajna által kezdeményezett svájci békecsúcs célja, hogy előkészítse a terepet a későbbi orosz részvétellel zajló béketárgyalásokhoz, derül ki a Bloomberg által megszerzett dokumentumtervezetből.

A június 15-én és 16-án Luzernben megrendezésre kerülő találkozó három fő témára összpontosít: a nukleáris biztonság, az élelmezésbiztonság és az elrabolt gyermekek visszaszolgáltatására. Habár Oroszországot nem hívták meg a svájci eseményre, a dokumentumtervezet hangsúlyozza, hogy a konfliktus megoldásához minden érintett fél részvétele szükséges.

A dokumentum szerint a békefolyamat során bizalomépítő intézkedéseket terveznek, amelyek lehetővé teszik az Oroszországi Föderáció képviselőinek bevonását a tárgyalásokba. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök célja, hogy a tárgyalások előtt konszenzust alakítson ki a globális Dél országaival egy szélesebb követeléscsomag kapcsán, amely az orosz csapatok teljes kivonását is magában foglalja.

A találkozón Oroszország és Kína nem vesz részt, és több fontos ország, mint India, Brazília, Dél-Afrika vagy Szaúd-Arábia részvétele is kérdéses. Eddig több mint 100 ország és 75 állam- vagy kormányfő jelezte részvételét, az Egyesült Államokat pedig Kamala Harris alelnök és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó képviseli.

A dokumentumtervezet három alapelvet határoz meg a békefolyamat szempontjából:

  1. Az atomerőműveknek biztonságosnak kell lenniük, és a nukleáris fegyverek bevetésével való fenyegetés elfogadhatatlan. A nukleáris létesítmények, beleértve a zaporizzsjai erőművet is, ukrán ellenőrzés alatt kell működniük.
  2. Az élelmezésbiztonságot nem szabad „fegyverré tenni”, és biztosítani kell a szabad hajózást a Fekete-tengeren és az Azovi-tengeren.
  3. Minden hadifoglyot szabadon kell engedni, beleértve az összes „deportált és jogtalanul kitelepített” ukrán gyermeket és civilt, akiket vissza kell küldeni Ukrajnába.

A dokumentumtervezet szerint a békefolyamatnak összhangban kell lennie az ENSZ Alapokmányával, és egy második csúcstalálkozót is kilátásba helyez.