Libanonból indított rakéták okoznak erdőtüzeket Izrael északon

Izrael északi részén komoly károkat okoznak a Libanonból érkező rakéták és drónok által kiváltott erdő- és bozóttüzek. A tűzoltó- és mentőszolgálat jelentése szerint a Galilea észak-keleti részén keletkezett tüzek többségét sikerült megfékezni, de még vannak olyan területek, ahol a lángokat nem sikerült megállítani.

A hegyes-völgyes domborzati viszonyok miatt nehézségekbe ütközik a tűzoltás, így sok helyre csak légi úton, tűzoltó repülőkkel tudnak eljutni, de földi erőkkel is igyekeznek megközelíteni a veszélyeztetett területeket.

A lángok a határhoz közel fekvő kibucoknál és mosávoknál, azaz szövetkezeti falvaknál, valamint a katonai bázisok és Cfat város körzetében csaptak fel. A Golán-fennsíkon is jelentős területek égtek, ahol az erős szél és a sűrű aljnövényzet miatt gyorsan terjedt a tűz.

A tűzoltási munkálatokban tizennyolc tűzoltócsapat vesz részt, valamint a katasztrófavédelem, a természetvédelmi hatóság szakemberei és önkéntesek is segítenek. A nyári szárazság és a becsapódó, illetve lezuhanó lövedékek miatt a tüzek gyakorivá váltak a térségben.

A cfáti Ziv kórházban tizenhat embert kezeltek füst belélegzése miatt, köztük hét katonát és Kirjat Smona önvédelmi járőrosztagának öt tagját. A civil lakosságot a veszélyeztetett területekről már több mint fél éve kitelepítették.