Rákay Philip 1,4 milliárd forintos nyereséget ért el a rácalmási ingatlanüzleten

1 milliárd 433 millió forint profitot realizált tavaly Rákay Philip producer és fideszes influenszer érdekeltségébe tartozó Rácalmás Greendustry Projekt Zrt., amely egy 42 hektáros ipari területet értékesített a Hankook gumiabroncsgyártónak.

A társaság jelentős nyereségét valószínűleg ez az üzlet generálta, és az összeget teljes egészében kifizették a tulajdonosoknak, vagyis Rákaynak és a Norton Consulting Zrt.-nek, amely szintén Rákay kizárólagos tulajdonában áll. A Norton Consulting Zrt. tavalyi teljesítménye azonban nem volt olyan erős, mint az előző évben; az értékesítés nettó árbevétele 277 millió forintra csökkent az egy évvel korábbi 625 millióról, és az egyéb bevételek is 165 millió forintra mérséklődtek. Ennek következtében az adózott eredmény is 99 millió forintra esett vissza az előző év 1,3 milliárdjához képest.

A rácalmási ingatlanügy körül sok találgatás volt, és az ellenzéki pártok egy része is figyelmet fordított rá. Szabó Tímea, a Párbeszéd frakcióvezetője helyi információkra hivatkozva állította, hogy az érintett területen akkumulátorbontó üzem épülhet. Rákay ezt cáfolta, és közölte, hogy sem akkumulátorbontó, sem akkumulátorgyár nem lesz ott, és a Hankookkal kötött üzlet keretében a terület egy részét már meg is vásárolta a gumigyár, a maradékra pedig elővásárlási jogot szereztek.

Rákay és tanácsadó cége, a Norton Consulting egy új vállalatot, a RCLMS Greenfield Projekt Zrt.-t is létrehoztak, amelybe egy 9,76 hektáros rácalmási földterületet is beapportáltak, amit egy ingatlanszakértő 165,92 millió forintra értékelt.

A fideszes üzletember egy luxusautó, egy Mercedes-Maybach S típusú jármű lízingelésével is szerepel a hírekben. A Norton Consulting Zrt. január 17-én kezdte el lízingelni a járművet, amely egy Maybach 680-as változat, és az Átlátszó szerint az alapára legalább 95 millió forint.