Pszichológiai terror gyanúja Párizsban

Három személyt, egy bolgár, egy német és egy ukrán állampolgárságút hétfőn előállítottak Párizsban, miután öt koporsót helyeztek el az Eiffel-torony lábánál, de az őrizetből később kiengedték őket.

Hétfőn három személyt állítottak elő Párizsban, egy bolgár, egy német és egy ukrán állampolgárságút, akiket azzal gyanúsítanak, hogy ők helyezték el az öt koporsót az Eiffel-torony lábánál. A koporsókat egy francia zászló borította, melyen az „Ukrajna francia katonái” felirat volt olvasható. Az eset háttere egyelőre tisztázatlan, Franciaországban pedig a nyári olimpiai játékokra tekintettel a legmagasabb terrorkészültségi fokozat van érvényben.

A vizsgáló bíró hétfőn kihallgatta a három személyt, és az ügyészség előre megfontolt szándékkal elkövetett erőszak miatt vádemelést kért ellenük. A bíró azonban nem emelt vádat, hanem segédtanúnak nevezte ki őket, ami lehetővé teszi számukra, hogy a további nyomozásig szabadlábon maradjanak.

Az Eiffel-torony közelében történt incidens nem egyedülálló esemény volt a francia fővárosban. Korábban vörös kezeket ábrázoló graffitik kerültek fel a párizsi holokauszt-emlékműre, és kék Dávid-csillagokat ábrázoló stencilek jelentek meg a város épületein. A francia hatóságok szerint az orosz biztonsági szolgálatok állhatnak a zsidó vallási szimbólumok felhasználásával történő provokációk mögött.

A Le Monde oknyomozása szerint a koporsókat egy az orosz állammal kapcsolatban álló csoport helyezte ki, céljuk pedig a pszichológiai terror alkalmazása volt, amiért Franciaország kiképzőket küldött Ukrajnába.

Az Eiffel-torony, mint Párizs egyik legismertebb nevezetessége, fontos szerepet játszik majd a közelgő olimpiai játékokon is. Az olimpiai gyűrűket a toronyban helyezik el, és az olimpiai, valamint a paralimpiai érmeket az emlékműből származó vasdarabokból készítik. A toronynál történt incidens a párizsi ügyészség szerint munkaképtelenséget okozott a nevezetesség alkalmazottainak és megzavarta a közrendet.