A világgazdaság kilátásai: USA és Ázsia erősödik, Európa borúsabb jövőképet fest

A Világgazdasági Fórum legújabb összesítése szerint a világ vezető közgazdászainak többsége pozitív változásokat vár a világgazdaságban. Az előrejelzések alapján az USA gazdasági növekedése lendületet vehet, Ázsia erősödhet, míg Európa kilátásai kevésbé biztatóak.

A Világgazdasági Fórum által közzétett jelentés szerint a közgazdászok 82%-a véli úgy, hogy a világgazdaság stabil marad vagy erősödik az idei évben, ami majdnem kétszerese a 2023 végi adatoknak. A globális növekedés tartós fellendülését több mint kétharmaduk jósolja, amit a technológiai átalakulás, a mesterséges intelligencia és a zöld átmenet fog hajtani. Ezzel szemben a globális visszaesést jósolók aránya jelentősen csökkent, 56%-ról 17%-ra.

A geopolitika és a belpolitika is fontos szerepet játszik majd a gazdasági ingadozásokban, a válaszadók 97%-a, illetve 83%-a szerint ezek befolyásolják a gazdaságot 2024-ben, amikor a világ lakosságának majdnem fele részt vesz valamilyen szavazáson. Saadia Zahidi, a Világgazdasági Fórum ügyvezető igazgatója szerint sürgősen szükség van olyan politikai döntéshozatalra, amely a globális gazdaság motorjainak újjáélesztését és egy befogadóbb, fenntarthatóbb, valamint ellenállóbb növekedés alapjait is megteremti.

Az Egyesült Államokban a közgazdászok majdnem egyöntetűen (97%) mérsékelt vagy erőteljes növekedést várnak, míg az ázsiai gazdaságok is robusztusnak ígérkeznek. A Kínával kapcsolatos várakozások kevésbé optimisták, ahol a közgazdászok háromnegyede mérsékelt, és csak 4 százalékuk erős növekedést jósol.

Európa gazdasági kilátásai azonban nem ilyen fényesek, a közgazdászok közel 70%-a gyenge növekedést jósol a kontinens számára 2024 hátralévő részére. Más régiókban mérsékelt növekedés várható, az előző felméréshez képest némi javulással.

A vezető közgazdászok közel 70%-a szerint a globális növekedés tartós lesz a következő öt évben, és 4%-os növekedést várnak. A magas jövedelmű országokban a technológiai átalakulás, a mesterséges intelligencia, valamint a zöld- és energiaátállás fogja vezérelni a növekedést. Az alacsony jövedelmű gazdaságok esetében azonban megoszlanak a vélemények e tényezők hatásáról. A növekedést hátráltató tényezők között a geopolitika, a belpolitika, az adósságszint, az éghajlatváltozás és a társadalmi polarizáció szerepel, amelyek várhatóan mind a magas, mind az alacsony jövedelmű gazdaságokban gátolni fogják a fejlődést.