„Köztetek ha lehetnék, hej transznemű leventék!” – Posztpetőfi Sándorral húzhatjuk el a NER nótáját

A Burjátföldről hazahozott és újratemetett költőt Szilágyi Ákos támasztotta fel, hogy az megénekelhesse véleményét a gendernyákok és a zsernyákállam viszonyáról. Posztpetőfi legújabb nótái most papíron és digitális könyvként is megjelennek.

A Megamorv–Petőfi Bizottság expedíciójának köszönhetően, amely 1989-ben találta meg Petőfi Sándor sírját Burjátföldön, a költő 2015-ben került újra nyugalomra a Fiumei úti sírkertben. Nem is sejtette, hogy hamarosan Posztpetőfi Sándorként kell feltámadnia, hogy a magyar irodalomban újra életre keljen. Szilágyi Ákos költő és esztéta a Szibériai Borbély című kötetben adja közre Posztpetőfi Sándor újabb verseit és magyar nótáit, amelyek a jelenkori politikai helyzetet éneklik meg.

A kötetben található versek és nóták a rendszer kritikáját fogalmazzák meg, és a költő nem válik a rendszer „jól fizetett udvari igrice”-évé. A Bábuk ura – Posztpetőfi Sándor összes barguzini verse és magyarnótája című gyűjteményes kötet 2016-ban jelent meg, és az utóbbi nyolc évben született nótáit tartalmazza. A kötetben olyan nótacímek találhatók, mint az Ilyen nyákok olyan nyákok, NER-ART, vagy a Nagy Magyar Mágikus Genderkabaré.

A versekben Posztpetőfi Sándor a politikai helyzetet kritizálja, és a költeményekben olyan sorokat olvashatunk, mint „köztetek ha lehetnék, hej transznemű leventék!” vagy „zsernyákállam üzeni: a problémát kezeli!”. A kötet digitális formában ingyenesen letölthető, és a hangoskönyv rajongói is megtalálhatják a számításukat, hiszen a verseket Szilágyi Ákos előadásában hallgathatják meg a QR-kódok segítségével.

Szilágyi Ákos egy másik könyve is megjelenik júniusban, Elvégre. Naplóversek 2017-2024 címmel, amelyet a szerző a Szibériai borbély szatírjátékaként jellemez. Az Elvégre bemutatója június 11-én lesz a Fugában.