A magyar gazdaság jövőképe Orbán Viktor szerint

Orbán Viktor miniszterelnök a magyar gazdaság jövőjét a háború és annak esetleges hatásai határozzák meg leginkább, és öt év múlva ötmilliós foglalkoztatást vár, amit demográfiai fordulat és a családtámogatások fokozása segíthet elő.

A miniszterelnök szerint a magyar gazdaság fejlődését a munkahelyek száma és az exportképes vállalatok növekedése jelzi. Az elmúlt években egymillió új munkahely jött létre, és az exportra termelő vállalatok száma is 8500-zal bővült. Orbán Viktor kiemelte, hogy a kormány célja az arányok további növelése. A kamarával való együttműködés kiemelten fontos volt ezeknek az eredményeknek az elérésében, amelynek első lépéseit Demján Sándor és később Parragh László tette meg. A kormányfő a Demjánnal kötött megállapodás jelentőségét a történelmi Bethlen–Peyer-paktumhoz hasonlította.

A szakképzés becsületének helyreállítását a legnagyobb közös sikernek nevezte, amely lehetővé teszi, hogy a fiatalok megfelelő környezetben tanuljanak és valódi bevételeik is legyenek. A kis- és középvállalkozások a gazdaságpolitikában kitüntetett helyet foglalnak el, és a kormány elkötelezett a duális képzés és a digitalizáció erősítése mellett. A digitalizáció terén a gyors felzárkózásra van szükség, amelyhez a Széchenyi Kártya Program nyújt támogatást a vállalkozásoknak.

A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a háború mielőbbi befejezése a legfontosabb, és ha elhúzódik, Magyarországnak kimaradnia kell belőle. A jövőre tekintve Orbán Viktor tíz év múlva ötmillió foglalkoztatottat szeretne látni Magyarországon, amihez a munkaerőpiaci tartalék kihasználása mellett Kelet- és Dél-Magyarország gazdasági felzárkózása is hozzájárulhat. Szegeden a BYD gyárat épít, és Pécs környékén is előrehaladott tárgyalások folynak beruházásokról. Ezt a folyamatot két nagy infrastrukturális projekt, a V0-s körgyűrű és egy új autópálya is támogatja.

A demográfiai fordulat eléréséhez a kormány célja, hogy a házaspárok legalább két gyermeket vállaljanak, ehhez pedig szélesebb körű családtámogatásokra van szükség. A gazdaságnak kell megteremtenie a forrásokat, amelyben a kamara szervező munkája is fontos szerepet játszik.