Balatoni nyaralók piaca: magas négyzetméterárak és gasztronómiai különlegességek

A Balaton környékén a nyaralók négyzetméterárai jelentősen megugrottak, és már egy-másfél millió forint közötti árszinten mozognak, különösen a vízpart közelében.

Az OTP ingatlanos portálja, az otpotthon.hu adatai szerint a balatoni nyaralók piacán az árak folyamatosan emelkednek. A lakások esetében az átlagos négyzetméterár már átlépte az egymillió forintos lélektani határt, míg a házak és nyaralók négyzetméterárai alacsonyabbak, 592 ezer, illetve 695 ezer forint körül alakulnak.

A Balaton-parti településeken azonban magasabbak az árak. Siófokon a nyaralók négyzetméterára átlagosan 1 millió 635 ezer forint, Zamárdiban 1 millió 340 ezer forint, míg Balatonfüreden 1 millió 270 ezer forintot ér el.

Keszthelyen viszont kedvezőbbek az árak, itt a nyaralók négyzetméterára átlagosan 1 millió 114 ezer forint, ami olcsóbb, mint Balatonlelle 1 millió 249 ezer forintos átlagára. A távolság Budapesttől tehát jelentősen befolyásolja a nyaralók négyzetméterárát, minél távolabb helyezkedik el a fővárostól egy ingatlan, annál kedvezőbb lehet az ára.

A balatoni régió nem csak ingatlanpiacával, hanem gasztronómiai újításaival is felhívja magára a figyelmet. A Vitorlás Fagyizóban például megkóstolható az idei év egyik legőrültebb ízű jeges finomsága, a hekk fagylalt, amelyet Pálfi Attila cukrász alkotott meg. A fagylalt különlegessége, hogy frissen sült hekkel készül, és a hal ízét hűsítő formában kínálja a bátrabb vendégeknek.

A Nemzeti Filmintézet és a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program szervezésében, a Magyar Filmakadémia védnökségével Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban, 12 helyszínen közel 100 magyar filmet láthatnak majd a filmbarátok. A MOZ.GO, a Magyar Mozgókép Fesztivál, a hazai film ünnepe a csodálatos Veszprém-Balaton régióban, különleges élmény a közönségnek és pezsgő találkozó a magyar filmeseknek.

Az idei Az Év Fagylaltja verseny győztese Bergmann Nándor lett a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászdából, aki egy tökmag sorbetet készített pirosbogyós gyümölcsökkel. Az év Balatoni Fagyija címet pedig a balatongyöröki Promenád Kávéház "Balatoni Mámor" nevű kreációja vitte el, ami egy vörösboros fügeöntettel és karamellizált dióval készült diófagylalt.

A hekk fagylalt szinte mindennap a kínálat része, de akik vacillálnak egy egész gombócon, azokat szívesen megkínálják egy kis kanál kóstolóval. Pálfi Attila cukrász szerint a gasztro-vonal mérvadó lesz a fagylaltkészítésben a következő 10-15 évben, és a hekk fagylalt is ezen az úton halad.