Nyaralóvásárlás hitelből: lehetőségek és buktatók

A nyaralópiac a jó idő közeledtével élénkül fel, és sokan tervezik hitelből finanszírozni az álmaik nyaralóját. A Bankmonitor szakértői áttekintették a finanszírozási lehetőségeket és a döntés előtt álló buktatókat.

A nyaralók, hétvégi házak, üdülők és zártkertek iránti érdeklődés ilyenkor nő meg, de nem mindenki képes zsebből kifizetni a szükséges összeget, ezért gyakran jön képbe a banki finanszírozás. A Bankmonitor szakértői szerint a finanszírozási lehetőségek nagyban függnek az ingatlan típusától, és nem minden pénzintézetnél érhetőek el ezek a lehetőségek.

Az ingatlan típusa meghatározó a hitel lehetőségek szempontjából. Nyaraló, hétvégi ház, üdülő vagy apartman esetén a bankok körülbelül fele, tanya esetében pedig csak egy bank jöhet szóba. Családi ház esetén viszont elméletileg minden bank adhat lakáscélú jelzáloghitelt.

Az építőanyag is fontos szempont a finanszírozásnál. A vályog és vegyes falazat esetében előfordulhat, hogy a bankok alacsonyabb értéken számolnak, vagy csak a telek árát veszik figyelembe, ami korlátozhatja a felvehető hitel összegét. A vályog épületek esetében a vízelvezetés és a falak szárazsága kiemelt figyelmet kap, és korhatárt is szabhatnak a hitelezésre. Könnyűszerkezetes épületek esetében a bankok gyakran csak 10 éves korig hiteleznek, és engedélyeket, nyilatkozatokat kérhetnek. Modul- és konténerházak finanszírozása is korlátozott, ezért érdemes előre tájékozódni a lehetőségekről.

A hitelösszeg nagysága függ az ingatlan típusától és elhelyezkedésétől is. A bankok a becsült forgalmi érték akár 80%-át is meghitelezhetik, de a nyaralók és kisebb települések esetében ez az arány 50-60% is lehet. Ha az ingatlan értéke nem elegendő, akkor másik ingatlan felajánlásával növelhető a hitelösszeg.

Alternatív finanszírozási lehetőségek között szerepel a szabad célú jelzáloghitel, a személyi kölcsön és a babaváró hitel. A szabad célú jelzáloghitel esetében a jövedelem és az ingatlanfedezet értéke a mérvadó, a személyi kölcsön gyors hitelbírálatot és alacsony egyszeri költséget kínál magasabb kamat mellett, míg a babaváró hitel első 5 évben kamatmentes és további kedvezményeket is kínálhat gyermekvállalás esetén. A Bank360 hitelkalkulátorának segítségével egy 5 millió forintos szabad felhasználású jelzáloghitelre kért ajánlatok alapján a bankok 9,09 és 11,79 százalék THM közötti ajánlatokat kínálnak, ami 62-69 ezer forintos havi törlesztést jelent 10 éves futamidővel. Ezek az ajánlatok jelentős megtakarítást jelenthetnek a magasabb kamatozású személyi kölcsönökhöz képest, különösen ha nagyobb összegű hitelt szeretnénk felvenni.

A szabad felhasználású jelzáloghitel előnye, hogy a bankok kedvezőbb feltételekkel folyósítanak ilyen hiteleket, mint az ingatlanfedezet nélküli személyi kölcsönöket, mivel az ingatlanra bejegyzett jelzálog biztosítékot jelent a bank számára. Az ilyen típusú hitel nemcsak kötött célra, hanem teljesen szabad felhasználásra is felvehető, így akár a nyaralóvásárlás mellett a lakásfelújítás vagy bútorvásárlás költségeit is fedezheti.

A babaváró hitel kapcsán fontos megemlíteni, hogy 2024-ben lejár az első igénylők számára a gyermekvállalásra kapott öt év, és több tízezer házaspár számíthat büntetésre, ha nem teljesítették a legalább egy gyermek vállalására vonatkozó feltételt. Ebben az esetben egy összegben, büntetőkamattal megemelve kell visszafizetniük az eddig kamattámogatásként kapott pénzt, és a hitel fennmaradó tőketartozását már emelt, piaci kamattal kell tovább törleszteni. A kamatmentességet elvesztett hiteleseknek a futamidő hátralévő részében emelt törlesztőrészlettel kell számolniuk, ami akár a korábbi törlesztőrészlet duplájára is emelkedhet. Azoknak, akik 2019-ben vették fel a hitelt, az egy összegben visszafizetendő kamattámogatás 2,1 millió forint körül alakul, míg a 2022 végén és 2023 elején igénylők büntetése a 6,5 millió forintot is megközelítheti.