NAV akció egy online szoftverkulcs-kereskedő ellen

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közleménye szerint egy hevesi férfi, aki irodai és szórakoztató programok aktiváló kódjait árulta az interneten, adóellenőrzés alá került, miután a hirdetései és a számos pozitív értékelés felkeltették az adóhatóság figyelmét.

A NAV egy online eladó tevékenységét vizsgálta, aki a közösségi oldalakon és egyéb online portálokon kínálta termékeit. A hevesi férfi esetében a fizetett hirdetések és a közel ezerötszáz pozitív értékelés váltott ki fokozott figyelmet. A próbavásárlás során kiderült, hogy az eladó nem kérte a vásárlói adatokat, és nem állított ki bizonylatot sem.

A NAV munkatársai otthonában keresték fel a férfit, aki elismerte, hogy 2020 óta foglalkozik szoftverkulcsok értékesítésével. Bár havi kétszázezer forintos bevételről számolt be, a vizsgálat során kiderült, hogy az elmúlt évben a bevétele meghaladta a kilencmillió forintot.

Az érintett férfi azóta változtatott a gyakorlatán, tevékenységét legalizálta, adószámmal rendelkezik, és az értékesítés után számlát állít ki. Hirdetéseiben is jelezte, hogy a fizetés számlás, és az adatokat előre kéri a vásárlóktól.

Annak ellenére, hogy a férfi jó útra tért, a NAV mulasztási bírságot szabott ki rá, és az adóellenőrzés során az elmúlt évek adózatlan bevételeit is tisztázza.