MrBeast: A YouTube új rekorderének különleges útja

Hat év után új rekorder született a YouTube-on: MrBeast, azaz Jimmy Donaldson lett a legtöbb feliratkozóval rendelkező csatorna tulajdonosa. A fiatal amerikai mögött egy profi produkció áll, amely a végletekig elmegy, és olyan kihívásokat állít az emberek elé, amelyekért a nyertesek komoly jutalmakat kapnak.

Jimmy Donaldson, aki MrBeast néven vált ismertté, június elején 267 millió feliratkozóval a legnagyobb YouTube-csatorna tulajdonosa lett, és a számok tovább nőnek. A csatorna videói extrém kihívásokat mutatnak be, mint például valakit száz pókkal egy üvegkoporsóban összezárni, vagy egy embert 45 napig egy szupermarketben élni hagyni. Ezek a videók százmilliós nézettséget generálnak, és Donaldson hatalmas vagyonra tett szert a YouTube és a hozzá kapcsolódó vállalkozások révén.

Donaldson kreatív és határokat feszegető ötletei a valóságshow-k alapötleteit veszik alapul, de sokkal tovább mennek. Például a Squid Game díszleteit újraépítette, és valós versenyt rendezett, ahol a nyertes 456 ezer dollárt kapott. Egy másik videójában két embert egy szobába zárt egy halom pénzzel, íztelen ételekkel és ágy nélkül. A kihívások mindig a fizikai és mentális határok feszegetéséről szólnak, és a nyertesek jelentős pénzösszegeket nyerhetnek.

A csatorna nem csak a kihívásokról szól, hanem jótékonysági tevékenységekről is. Donaldson több millió dollárt küldött segélyként Ukrajnába, kutyákat mentett meg, cipőket osztott szét Afrikában, és látásjavító műtéteket finanszírozott. Bár néhányan azzal vádolták, hogy a jótékonysági tevékenységei csak saját hírnevét növelik, mások szerint ezek az akciók inspirálóak, még ha az egészségügyi ellátórendszernek kellene foglalkoznia velük.

Donaldson karrierje egyszerű videókkal kezdődött, ahol más youtuberekről értekezett vagy videojátékokat játszott. Az első nagyobb sikerét egy videó hozta meg, amiben százezerig számolt el. Azóta a csatorna hatalmasra nőtt, és Donaldson több mint kétszáz fős stábbal dolgozik. A videók költségei elérhetik az egymillió dollárt is, de a bevétel főként a reklámokból és a csatornákhoz kapcsolódó üzletekből származik.

Donaldson 2022 júliusában érte el a százmilliós feliratkozói számot, és 2024. június elsején megdöntötte a legtöbb feliratkozóval rendelkező YouTube-csatorna rekordját. Bár úgy tűnhet, hogy minden sikerül neki, ő maga is elismeri, hogy vannak határok: sosem vállal olyan kihívásokat, amelyekből nem tudnak biztonságosan kiszállni.