Modi harmadszor is győzött, de koalíciós partnerekre lesz szüksége

A Narendra Modi vezette kormánypárt és szövetségesei nyerték meg a július 1-jén véget ért indiai parlamenti választásokat, bár a koalíció többsége jelentősen csökkent a szavazatszámlálás kedden közzétett részeredményei alapján. Modi miniszterelnök, a részeredmények birtokában, bejelentette győzelmét és kijelentette, hogy harmadszor is ők fogják vezetni az országot.

Az exit poll felmérések eredetileg nagyarányú győzelmet jósoltak Modi Bháratíja Dzsanatá Pártjának (BJP) és szövetségeseinek, azonban a tényleges eredmények szerint a párt és a Nemzeti Demokratikus Szövetség (NDA) többi tagja kevesebb képviselői helyet szerzett, mint a korábbi választásokon 2014-ben és 2019-ben.

A világ legnépesebb országában hét szakaszban zajlottak a választások, ahol a különböző szövetségi államokban eltérő időpontokban adták le a szavazatokat. Kedd délelőttig a 640 millió leadott szavazatból nagyjából a felét számolták meg, és a BJP 250 körüli mandátumot szerezhet, ami jelentős visszaesés a 2019-ben megszerzett 303 képviselői helyhez képest. Csak a szövetségeseivel együtt érik el a többséghez szükséges 272 képviselői helyet az 543 fős parlamentben.

Az ellenzéki INDIA pártszövetség több mint 220 mandátumot nyert a részeredmények alapján, ahol a vezető erőként számon tartott Indiai Nemzeti Kongresszus, Rahul Gandhi vezetésével, majdnem száz képviselői helyre számíthat, majdnem kétszer annyi képviselői helyre, mint az előző választáson. A Kongresszus Párt és szövetségesei összesen 200-nál is több képviselőt küldhetnek a parlamentbe.

Modinak koalíciós partnerekre lesz szüksége a kormányalakításhoz. A többséget két regionális párt, a Telugu Desam és a Janata Dal-United biztosíthatja majd a miniszterelnöknek, előbbi a déli Andhra Pradesh államban szerezhet 16 mandátumot, utóbbi a keleti Bihar államban 14-et. Mivel mindkét párt szekuláris politikát folytat, a miniszterelnöknek nehezebb dolga lehet a jövőben, ha a számára fontos hindu témákban akar törvényeket elfogadtatni.

Amennyiben a részeredmények véglegesekké válnak, Modi lesz India második olyan miniszterelnöke, aki egymás után háromszor is győzedelmeskedik a parlamenti választásokon. Ezt a teljesítményt korábban csak az indiai függetlenségi mozgalom egyik vezetője, az első miniszterelnök, Dzsaváharlál Nehru érte el.