Ezért ültetnek mérgező növényeket az autópályára

Olaszországban az autópályák elválasztó sávjában gyakran találkozhatunk leanderekkel, amelyek nem csupán esztétikai célt szolgálnak, hanem számos előnyös tulajdonságukkal hozzájárulnak az autópályák biztonságához és a környezet védelméhez.

A leander kiválasztásának elsődleges oka, hogy ez a növény különösen jól bírja a környezetszennyezést, és képes a levegőben lévő káros anyagokat semlegesíteni anélkül, hogy maga károsodna. Egyfajta természetes légszűrőként funkcionál, ráadásul gondozást sem igényel, és a nyári hónapokban gyönyörű virágokkal díszít.

A leander másik fontos jellemzője, hogy mérgező tulajdonságai révén távol tartja az állatokat, így megakadályozza, hogy azok az autópályára tévedjenek. Bár néhány rovar számára nem mérgező, ezáltal élőhelyet biztosít számukra, ami elősegíti a helyi biodiverzitás fenntartását.

A leanderes sávelválasztás legnagyobb előnye azonban a biztonság növelése. A növények képesek elnyelni az esetlegesen kisikló autók kinetikus energiáját, ezzel csökkentve a balesetek súlyosságát. Ez a speciális gátként való működés jelentős mértékben hozzájárulhat az utak biztonságosabbá tételéhez.