Önkormányzati választások: Szoros küzdelmek várhatók a megyei jogú városokban

Öt évvel ezelőtt még a kormánypártok vagy általuk támogatott jelöltek domináltak a megyei jogú városokban, de az idén június 9-én esedékes önkormányzati választásokon változhat a helyzet. Az Index ötrészes sorozatának második részében a délkeleti régió városait vizsgáljuk meg, ahol izgalmas versenyek ígérkeznek.

Békéscsabán az előző választáson Szarvas Péter, a Hajrá Békéscsaba jelöltje nyert meggyőző fölénnyel, de idén komoly kihívókkal nézhet szembe. A jelöltek között ott van Bodóczi István a Patrióta Békéscsaba Egyesülettől, Gyebnár Dávid a Mi Hazánk képviseletében, Pap János, akit több baloldali párt mellett a Nép Pártján is támogat, valamint Szarvas Péter, aki a kormánypártok támogatását élvezi.

Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péter polgármesteri székét veszélyeztetheti Grezsa István, a Fidesz-KDNP jelöltje, Kovács Pál függetlenként, és Balog Norbert a Mi Hazánk részéről. Márki-Zay szerint az ellenfelei a kormánypártok emberei, de ezt bizonyítékokkal nem támasztotta alá. A városban aktív kampány folyik, Orbán Viktor miniszterelnök is látogatást tett, és találkozott Grezsa Istvánnal.

Szegeden Botka László, az Összefogás Szegedért Egyesület jelöltje négy kihívóval szemben kénytelen megvédeni pozícióját. Fülöp László a Fidesz–KDNP-től, Timár Tamás a Mi Hazánktól, Szabó Bálint Gábor az Itt az Idő Egyesülettől, és Joób Márton függetlenként indulnak ellene.

Szolnokon a polgármesteri székért folyó küzdelemben hét jelölt indul, köztük a jelenlegi polgármester, Szalay Ferenc a Fidesz-KDNP-től, Györfi Mihály a Tegyünk Szolnokért Egyesülettől, aki több ellenzéki párt támogatását is élvezi, valamint Tóth Áron az LMP-től és Soós Krisztián függetlenként.

Kecskeméten az ellenzéki civakodás is befolyásolhatja az eredményt. Szemereyné Pataki Klaudia, a Fidesz–KDNP jelöltje mellett Király József a Szövetség a Hírös Városért Egyesülettől, Bodrogi Tamás a Válasszon Jövőt! képviseletében, Hódi Zsuzsanna a Mi Hazánktól, Kara László függetlenként, és Klinger Ádám András a Civil Összefogás Városunkért Egyesülettől indulnak a választáson.

Az önkormányzati választások előtti helyzetet és a jelöltek esélyeit az Index cikksorozatának további részei is bemutatják, amelyek a vármegyeszékhelyek és megyei jogú városok politikai állapotát elemzik. A Závecz Research legfrissebb kutatása szerint a Fidesz–KDNP vezeti a pártok EP-lista versenyét, a választókorú népesség 31 százaléka a kormánypártot támogatja, míg a második helyen a Tisza Párt áll 19 százalékkal, a harmadik a DK–MSZP–Párbeszéd listája 9 százalékos támogatottsággal. A Momentum 4, a Mi Hazánk 3, a Kétfarkú Kutyapárt és az LMP 2-2 százalékos táborral rendelkezik, míg a Mindenki Magyarországa Néppárt, a Második Reformkor Párt és a Jobbik 1-1 százalékon állt május végén-június elején. A részvételüket biztosra ígérők és az EP-listák között választani tudók körében a Fidesz-KDNP 45 százalékot ér el, a Tisza Párt 27 százalékos, a DK–MSZP–Párbeszéd lista pedig 11 százalékos. Ezen adatok alapján a Fidesznek 11, a Tisza Pártnak 7, a DK–MSZP–Párbeszéd szövetségnek 2, a Mi Hazánknak pedig 1 képviselője jutna az Európai Parlamentbe. Ha a Momentum is elérné az 5 százalékot, a Fidesz mandátumszámát valószínűleg nem módosítaná, feltehetően a Tisza Párté csökkentené eggyel. A Závecz közleménye szerint azonban a kampányesemények, a mozgósítás mértéke még jelentősen befolyásolhatja az erőviszonyokat. A DK-MSZP-Párbeszéd és a Momentum hívei körében jelenleg a részvételi hajlandóság 53, illetve 42 százalékos, míg a Mi Hazánk táborában 66, a Fidesz-KDNP támogatói között 62, a Tisza Párt szavazói körében 60 százalék ígéri, hogy biztosan ott lesz június 9-én. A kutatás május 24. és június 2. között zajlott 1000 fő megkérdezésével, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. A közvélemény-kutatás során kapott adatok 1000 fős mintánál legfeljebb plusz/mínusz 3,2 százalékkal térhetnek el attól, amit akkor kaptak volna, ha minden választókorú személyt megkérdeznek az országban.