A magyar gazdaság meglepően jó kezdete 2024-ben

Az autóipar és az akkugyártás gyengélkedése ellenére is a vártnál jobb GDP-növekedést ért el Magyarország az év első negyedévében, köszönhetően a szolgáltató szektor erős teljesítményének.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) április végén hozta nyilvánosságra, hogy a magyar gazdaság mennyire dinamikusan indította az évet. A második becslés megerősítette az első negyedéves 1,7 százalékos GDP-növekedést az előző év azonos időszakához képest, és 0,8 százalékos növekedést az előző negyedévhez viszonyítva.

A részletes adatok szerint a szolgáltatások hozzáadott értéke 2,7 százalékkal nőtt, míg az iparé 4,2 százalékkal csökkent. A mezőgazdaságban viszont 0,4 százalékos növekedést mértek.

A legnagyobb növekedést az „információ, kommunikáció” területén észlelték, ahol 9,8 százalékkal nőtt a hozzáadott érték, bár ez részben a szolgáltatási díjak jelentős emelkedésének köszönhető. Ezen kívül a művészeti és szabadidős szolgáltatásoknál 7,3, az oktatásban 6,6, a turizmusban és vendéglátásban 5,2, az ingatlanügyleteknél pedig 5 százalékos bővülést regisztráltak. Ugyanakkor a kereskedelem hozzáadott értéke 3 százalékkal csökkent.

Az iparban a villamos berendezések gyártása és a járműgyártás szenvedett visszaesést, ami különösen aggasztó, tekintve, hogy ezeket az ágazatokat tekinti a kormány a magyar gazdaság jövőjének kulcsának. Ennek ellenére az építőipar hozzáadott értéke 3 százalékkal nőtt.

A mezőgazdaság teljesítménye továbbra is kérdéses marad 2024-ben, hiszen az időjárás jelentős hatással van az agráriumra. Az év eleji 0,4 százalékos növekedés nem jelentős, de a következő hónapok adatai döntőek lesznek.

A háztartások fogyasztása 3,4 százalékkal nőtt, ami arra utal, hogy az emberek lassan elkezdenek többet költeni, ami hozzájárulhat a gazdaság további növekedéséhez. A kormány óvatosan optimista, és jelenleg 2,5 százalékos növekedést valószínűsít az év egészére.