Magyarok nyugdíj-előkészületei: kis vagyonnal, de növekvő befizetésekkel

Az önkéntes nyugdíjpénztáraknál az egy tagra jutó átlagos vagyon jelentős növekedést mutatott az elmúlt évben, de még mindig kétmillió forint alatt marad, miközben a taglétszám stagnál az 1,1 milliós szint környékén. A fiatalok aránya továbbra is alacsony az öngondoskodók között.

Az elmúlt egy év során jelentősen, körülbelül 25 százalékkal emelkedett az egy tagra jutó átlagos vagyon az önkéntes nyugdíjpénztáraknál, azonban ez az összeg még mindig nem éri el a kétmillió forintot. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint 2023 első negyedévének végén ez az érték körülbelül 1,89 millió forint volt.

Nőnek a befizetések, gyarapszik a vagyon

A vagyon növekedése mellett a befizetések is bővültek: az első negyedévben a tagdíj jellegű bevételek majdnem 20 százalékkal, 34,6 milliárd forintra nőttek az előző év azonos időszakához képest. Az önkéntes nyugdíjpénztári portfólió mérete is rekordot döntött, 2000 milliárd forint fölé emelkedett, ami 23,7 százalékos növekedést jelent, amelyhez a friss befizetések és az elért hozamok is hozzájárultak.

Kevesebb a készpénz, több a befektetési jegy

Az önkéntes nyugdíjpénztári portfólió összetétele is változott: a készpénz és a bankszámlán tartott pénz összege több mint 31 százalékkal csökkent, míg a részvények mennyisége másfélszeresére nőtt. A befektetési jegyek részesedése is folyamatosan növekszik, már a portfólió harmadát teszik ki.

A taglétszámnál eddig elmaradt az áttörés

A taglétszám azonban nem mutat jelentős növekedést, a nyilvántartásban március végén valamivel több, mint 1,07 millió tag szerepelt, ami 1,2 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az új belépők száma sem éri el a kiugró értékeket, az idei első negyedévben mindössze 7365 új tagot regisztráltak.

A pénztárak igyekeznek kedvezményekkel csábítani az új ügyfeleket. Az OTP Nyugdíjpénztár például akár 108 ezer forintos jóváírást kínál, az Alfa Önkéntes Nyugdíjpénztár és a Pannónia Önkéntes Nyugdíjpénztár is hasonló akciókat hirdetett.

Minél korábban érdemes belépni

A pénztártagok közel kétharmada 45 éves vagy idősebb, és csak 4 százalékuk 30 év alatti. A nyugdíj felé közeledve erősödik az öngondoskodási kedv, a tagi követelések 80 százaléka a 45 év feletti korosztályhoz kötődik.

Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint fontos lenne, hogy az emberek már fiatalabb korban kezdjenek el foglalkozni az idős kori megélhetés kérdésével, mivel minél később kezdik az öngondoskodást, annál nehezebb lesz érdemi tartalékot felhalmoznia a nyugdíjas éveire.