Magyar gáztőzsde: Óriási lehetőség a láthatáron

Az ukrajnai gáztranzit leállása jelentős változásokat hozhat a közép-európai gázkereskedelemben, amely alááshatja az osztrák gáztőzsde, a régióban évtizedek óta domináns szerepet betöltő CEGH pozícióját. Ez a helyzet kiemelkedő lehetőséget teremthet Magyarország és a hazai gáztőzsde, a CEEGEX számára.

Ausztria hosszú ideje fontos kapcsolatot ápol az orosz gázzal, amelynek köszönhetően a baumgarteni gázelosztó központ Európa egyik meghatározó gázlogisztikai központjává vált. Az orosz invázió azonban újraírhatja a régió gázpiacának szereplőit és erőviszonyait. Az OMV és a Wiener Börse által létrehozott bécsi gáztőzsde, a CEGH, a Kremllel fűződő kapcsolatai révén is jelentős befolyást szerzett a régióban, azonban az orosz-ukrán konfliktus következtében a jövője bizonytalanná vált. Az OMV korábbi vezetője, Rainer Seele, egykoron "boldog házasságról" beszélt Oroszországgal, ami a Gazprom befolyását is jelzi az osztrák gázpiacban. Az EU azonban 2011-ben megakadályozta, hogy a Gazprom tulajdonrészt szerezzen a CEGH-ban, versenyjogi aggályokra hivatkozva. A Gazprom helyét végül az orosz gázt szállító Eustream vette át 15%-os részesedéssel.

Az OMV 2018-ban kötött hosszútávú szerződése a Gazprommal, és a 2019-es orosz-ukrán tranzit megállapodás biztosította a CEGH domináns pozícióját a régióban. Azonban az orosz invázió és a gáztranzit esetleges leállása komoly kihívások elé állíthatja a CEGH-t, amelynek likviditása csökkenhet, és a forrásszűkösség miatt növekedhet a kockázati prémium más tőzsdékkel szemben.

Magyarország viszont kedvező helyzetben van, hiszen a Török Áramlaton keresztül érkező vezetékes orosz gáz, az LNG növekvő penetrációja, valamint Románia növekvő gáztermelése mind hozzájárulhatnak a hazai gáztőzsde, a CEEGEX megerősödéséhez. A Vertical Corridor és más infrastrukturális beruházások, valamint a jelentős tárolói kapacitások (Magyarország kb. 70 TWh, Ausztria 98 TWh) is előnyös pozíciót biztosíthatnak.

A CEEGEX likviditása 2024-ben dinamikusan növekszik, ami a régiós vetélytársakat háttérbe szorítva, és a CEGH-t követő második legnagyobb gáztőzsdévé teheti. Ha a likviditás jelentős része áttevődik az osztrák gáztőzsdéről a magyarra, az a CEEGEX javára billentheti a súlypontot, növelve a kereskedők számát és az áru mennyiségét, ezzel pedig egy öngerjesztő folyamat indulhat be.

A Török Áramlaton a gázszállítás Magyarország felé a szokásos éves karbantartás miatt leállt, ami egy hétig tart, június 4-től 11-ig. Egyelőre nem tudni biztosan, hogy gond nélkül újraindul-e majd a szállítás jövő héten. Az elmúlt hetekben azonban csúcsközelbe pörgött az orosz gázküldés a Török Áramlaton a török-bolgár határkeresztező ponton: napi 52-54 millió köbméter volt a nettó gázszállítás a bolgár irányba. Közben a magyar földgáztárolók együttes töltöttsége mintegy 76%-os, ami az elmúlt tíz év csaknem legmagasabb arányát jelenti az év ezen szakaszában. Ezek az adatok is alátámaszthatják a CEEGEX megerősödését a régiós gázpiacban.