Társkereső oldalon csapott be egy német férfit két magyar csaló

Több mint 19 millió forint értékű eurót csaltak ki egy német férfitól két férfi, akik kamuprofilokat használtak különböző társkereső oldalakon. A Szolnoki Járási Ügyészség csalás és pénzmosás miatt emelt vádat a két férfi és egy nő ellen.

Ocsovai Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség szóvivője szerint a vádlottak álprofilokat hoztak létre, és így ismerkedtek meg először egy budapesti, majd egy külföldön élő magyar férfival. A budapesti áldozatot azzal hitegették, hogy a nő Budapestre utazik, és fodrász mestervizsgát kíván letenni egy ösztöndíjból, amiből majd visszafizeti a különböző célra kért pénzeket. A csalók így összesen 255 ezer forintot csaltak ki a férfitól.

A németországi magyar férfit egy másik női álprofil segítségével csapták be, aki hamar a csalók bizalmába férkőzött, és elhitette vele, hogy Németországba szeretne költözni. A vádlottak 2020 novembere és 2021 áprilisa között több valótlan indokra hivatkozva – többek között gyorshajtási bírság, óvadék, NAV tartozás – összesen 19 163 601 forintnak megfelelő eurót csaltak ki tőle. A német munkaerőpiac jelenlegi helyzete, ahol májusban váratlanul 25 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, tovább súlyosbíthatja az áldozat helyzetét.

A harmadik elkövető feladata az volt, hogy nyisson egy bankszámlát, amelynek bankkártyáját egy ismeretlen társuknak adta át. Ez a személy egyszer felvett a számláról 908 000 forintot, amit továbbított is az ismeretlen társának. Az ügyészség a csalókra letöltendő börtönbüntetést és közügyek gyakorlásától való eltiltást, valamint pénzbüntetést indítványozott, míg a pénzmosásban közreműködő férfira próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést indítványozott. Az inflációs nyomás és az energiaárak emelkedése miatt a vállalatok költségeinek növekedése elbocsátásokhoz vezetett Németországban, ami a csalás áldozatává vált férfi számára további kihívásokat jelenthet.

A német gazdaság helyzete azonban nem egyöntetű, hiszen vannak olyan vállalatok, amelyek kiemelkedően teljesítenek a munkaerőpiac területén. Például a Rossmann Magyarország Kft., amely több mint 2.100 munkavállalót foglalkoztat és 250 üzletből álló bolthálózata mellett egy kiemelkedő webshopot is üzemeltet, elnyerte a „Megbízható Munkaadó 2024/2026” elismerő címet a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) éves taggyűlésén. Ez a díj olyan vállalatokat jutalmaz, amelyek példaértékű és megbízható módon gondoskodnak munkatársaik munka- és életkörülményeiről, és a Rossmann Magyarország Kft. már másodjára került a legjobbak közé. A vállalat HR vezetője, Kiss Judit kiemelte, hogy a munkavállalóik támogatása érdekében számos intézkedést vezettek be, mint például a „Számíthatsz ránk!” program, amely tanácsadást nyújt különböző területeken, valamint a krízishelyzetbe került munkatársakat segítő Szociális Alapot. A Rossmann Magyarország Kft. elismerése jelzi, hogy a német vállalatok között is vannak olyanok, amelyek sikeresen alkalmazkodnak a kihívásokhoz és pozitív példát mutatnak a munkaerőpiac területén.

Ezzel szemben a német hadsereg (Bundeswehr) újabb jelentős megrendelést adott le a német Rheinmetall hadiipari és technológiai vállalatnak, amely további 200 ezer darab tüzérségi lőszert szállít majd 880 millió euró (345,6 milliárd forint) értékben. Ez a megrendelés a hadsereg korábbi, több százezer lövedékre, gyutacsra és robbanótöltetre vonatkozó, 1,2 milliárd eurós (470 milliárd forint) megállapodását egészíti ki. A Rheinmetall piaci értéke az ukrajnai háború kitörése óta több mint négyszeresére nőtt, és a vállalat tervei szerint 2026-ig meg kívánja duplázni értékesítési árbevételét, kihasználva az európai országok növekvő védelmi kiadásait és fegyverzetkorszerűsítési programjait. Azonban a mai kereskedésben a Rheinmetall árfolyama 2 százalékot esett, bár az év eleje óta még így is 82,6 százalékos pluszban van a jegyzés.