Gyulai Miklós: Éremesélyes magyarok az atlétikai Európa-bajnokságon

Gyulai Miklós, a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke szerint éremesélyesekkel vág neki a magyar csapat a római atlétikai Európa-bajnokságnak, ahol rekordszámú, 59 fős küldöttség képviseli hazánkat.

A pénteken kezdődő kontinensviadalon 18 magyar versenyző számára ez lesz az első Európa-bajnokság. Gyulai Miklós az M4 Sport Nemzeti Sporthíradójában beszélt a csapatról, kiemelve, hogy az utolsó pillanatban Nguyen Anasztázia távolugró is csatlakozott a kerethez. Az elnök szerint a csapatban több olyan sportoló is van, akik a következő olimpiai ciklusban érhetnek el jelentős sikereket.

Gyulai Miklós külön kiemelte Halász Bence kétszeres világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes kalapácsvetőt, mint éremesélyes versenyzőt, de felhívta a figyelmet a férfi kalapácsvetés rendkívül erős mezőnyére.

Az elnök hangsúlyozta a római verseny jelentőségét az olimpiai kvalifikáció szempontjából is, jelezve, hogy az itt elért eredmények nagyban befolyásolhatják a tokiói olimpiára való kijutást, ahol akár 25-30 magyar atléta is részt vehet.

Gyulai Miklós beszélt a nemzetközi szövetség (WA) által újonnan bevezetett világdöntőről is, amelyet 2026-ban Budapest rendezhet meg először. Az elnök reményét fejezte ki, hogy ez a verseny extra motivációt ad majd a magyar versenyzőknek, és hangsúlyozta, hogy a világ legjobbjai között lenni már önmagában is jelentős elismerés. Hozzátette, hogy a 2018-ban elnyert világbajnokság rendezési jogát akkor kapták meg, amikor még nem állt rendelkezésre a szükséges infrastruktúra, de a tavalyi budapesti világbajnokság sikere bizonyította a szervezők képességeit.

A világdöntő rendezésével kapcsolatban Gyulai elmondta, hogy bár voltak más érdeklődők, a nemzetközi szövetség Budapestet választotta, és a város hajlandóságot mutatott a rendezésre. A magyar atléták részvételével kapcsolatban tárgyalások folynak a szabadkártya lehetőségéről a WA-val, de mivel a világdöntőben a legjobbak állnak majd rajthoz, ehhez megfelelő eredmények szükségesek.