Esztergomi politikai megmozdulás – Magyar Péter és a helyi remények

Esztergomban rég nem látott politikai esemény zajlott, Magyar Péter kampányának hatására több száz ember gyűlt össze a Széchenyi téren. A helyiek között érezhető volt a lelkesedés, de a városi problémák és a helyi politikai erőviszonyok miatt kevesen várnak gyors változást.

Magyar Péter kampányának esztergomi állomása jelentős tömeget vonzott, ami az MCC Feszt óta példátlan a városban. A politikus beszéde a megszokott témákat érintette, de kiemelte az állam és egyház szétválasztásának fontosságát, ami a város egyházi szerepe miatt kiemelten fontos. Az esemény során néhány helyi diák egy bőrövet mutogatott, amivel Magyar Pétert ért bántalmazási vádakra utaltak, erre ő viccesen reagált, felajánlva az övet árverésre.

A résztvevők között volt egy Sárisápi házaspár, akik 25 kilométert utaztak az eseményre, és bár Esztergomban kevés esélyt látnak a változásra, otthonukban, Sárisápon jobb lehetőségeket látnak az ellenzéknek. Egy helyi fiatal és egy vállalkozó is Magyar Pétert támogatja, utóbbi szerint a helyi ellenzék gyenge, de Magyar Péter szereplése változást hozhat.

A helyi önkormányzati képviselők, Bádi Gábor és Cserép János szerint az önkormányzati választásokon a részvételi arány lesz döntő, és alacsony részvétel esetén a Fidesznek kedvezhetnek az eredmények, mint 2019-ben. Cserép szerint Magyar Péter országos hatása helyben is érezhető lehet, de csodát nem várnak. Bádi kiemelte, hogy sokan félnek kijönni egy ilyen eseményre Esztergomban.

A Szeretgom Egyesület csak egy körzetben nem indít jelöltet, ott Égő Áron független jelöltként indul. Ő az eseményen szemlélőként vett részt, hangsúlyozva, hogy a városi szinten nem az országos politika erőviszonyai a meghatározóak, és bár nincs mögötte nagy támogatás, az emberek segítségére számíthat.

A rendezvény a diákok akciója ellenére zavartalanul zajlott, de a tervezett fáklyás vonuláshoz már kevesebben csatlakoztak.

Az esztergomi események mellett figyelemre méltó a környező településeken zajló politikai változás is. Nyergesújfalun például Mihelik Magdolna, aki 2010 óta volt a város fideszes polgármestere, most függetlenként indul a választáson. Mihelik úgy döntött, hogy lemond a Fidesz helyi alapszervezetének vezetéséről és párttagságáról is, hogy elkerülje a botrányt, miután kiderült, hogy függetlenként indul a választáson, miközben a párt helyi szervezetét vezette. Ez a lépés különösen érdekes, tekintettel arra, hogy a TASZ Politikai Szabadságjogi Programjának vezetője, Döbrentey Dániel szerint jogilag nem sért törvényt azzal, ha valaki párttagként függetlenként indul egy választáson. Mihelik Magdolna döntését lelkiismereti okok és a kegyelmi ügyek is befolyásolták, és állítása szerint nem volt összefüggés Magyar Péter színrelépésével. A nyergesújfalui polgármester nem tart attól, hogy a kormány részéről retorzió éri a települést, hangsúlyozva, hogy a helyi adóbevételből mindig meg tudták oldani a dolgaikat. A 444.hu szerint a kilépésben szerepet játszott az, hogy egyre többen beszéltek arról, hogy mennyire összeférhetetlen a függetlenség és a fideszes alapszervezeti elnökség, és kering egy hangfelvétel is egy szombati fórumról, ahol a polgármester maga beszél erről.