Litvánia a hadsereg jelentős létszámnövelését tervezi

Litvánia tervei szerint csaknem egyharmadával kívánja növelni hadseregének létszámát a következő években, amint azt a parlament által tárgyalt dokumentum is rögzíti.

A litván parlament, amely 141 tagból áll, plenáris ülésén tárgyalta a hadsereg 2025. évi szervezeti felépítéséről szóló javaslatot. A jelenlévő képviselők közül 91-en támogatták a javaslatot, egy képviselő ellenezte, míg tizenegyen tartózkodtak a szavazástól. A dokumentum alapján a hadsereg létszámának felső határát a jelenlegi 20 840 főről 29 380 főre tervezik emelni. Emellett az évente behívható tartalékosok számát is növelnék, 4240 főről 7040 főre.

A létszámbővítés részeként egy új gépesített gyalogsági hadosztályt hoznak létre, amely magában foglal egy német gyártmányú Leopard 2 harckocsikkal felszerelt harckocsizászlóaljat is. Ebbe a zászlóaljba integrálják a Mindaugas litván nagyfejedelemről elnevezett huszár zászlóaljat. A hadosztály további elemei között szerepel egy tüzérségi ezred, valamint a légvédelmi és hadmérnöki zászlóaljakat ezredekké szervezik át, amivel megnő az egységek szervezeti súlya. Jelenleg a litván hadsereg legnagyobb egysége a dandár.