Eljön az igazság pillanata a Kozák-Csipes szappanoperában

Szerdától péntekig rendezik a szegedi Maty-éri pályán a kajak-kenusok második olimpiai válogatóját, amelyet Kozák Danuta májusi Facebook-posztja miatt rendhagyó előzmények előznek meg.

A hatszoros olimpiai bajnoknő verbális molesztálással vádolta meg az olimpiai bajnok kajaknégyest felkészítő edzőt, aki egyben Csipes Tamara édesapja is, ezért először felfüggesztették, majd rehabilitálták a trénert. A válogatót ezúttal rendkívüli médiaérdeklődés kíséri, különösen csütörtökön, amikor is felforrósodnak az események.

A tokiói olimpiai bajnok kvartett mindhárom még aktív tagja, Kozák, Csipes és Hadvina, valamint az ifjú tehetség Fojt Sára is rajthoz áll az egyesekben. A döntőt csütörtökön 12.40 órakor rendezik.

Pénteken a kettesek versenyei következnek, ahol Kozák Danuta neve hiányzik az előzetes nevezési listáról, sem Csipes Tamarával, sem másikkal nem indul. A négyeseknél egyelőre egy hajó nevezése érkezett be, amely nem befolyásolja az olimpiai kvartett összeállítását.

A válogató eredményei alapján alakul ki az olimpiára tervezett négyes, amelybe a legjobb páros és a két legjobb egyéni versenyző kerül be. Hüttner Csaba szövetségi kapitány nem nyilatkozott a helyzetről, csak annyit erősített meg, hogy az előzetes nevezési lista még változhat.

Csipes Ferenc edző és Kozák Danuta férje, Somogyi Béla is jelen lesz a válogatón. A május 23-i botrányos Facebook-poszt előzményei május elejéig nyúlnak vissza, amikor is érthetetlen volt, hogy Kozák miért nem indult a szegedi olimpiai pótkvalifikációs versenyen.

Információk szerint Csipes Ferenc szeretné kipróbálni a négyest Kozák nélkül, Fojt Sárával kiegészülve. Kozák 37 évesen, második gyermeke megszületése után már nem a régi, de még mindig önmagát tartja a legjobb vezérevezősnek.

A kapitány döntése végül meghatározza a négyes összetételét, de a válogató tettekben fogja eldönteni, hogy ki kerül közelebb a párizsi olimpiához. Csütörtökön eljön az igazság pillanata, és péntekre mindenki, érintettek és sportbarátok is sokkal tájékozottabbak lesznek.