Egy olasz falu választási csatája

Olaszország egyik legkisebb falujában, Ingriában, ahol mindössze 46 lakos él, a helyi lakosok kétharmada, azaz 30 fő jelöltként vesz részt az önkormányzati választásokon.

Ingria, amely mindössze 46 lakosnak ad otthont, és további 26, külföldről regisztrált választópolgárral bővíti a szavazók körét, egy rendkívüli politikai helyzet színterévé vált. A falu lakóinak jelentős része, 30 fő, jelöltként indul az Európai Parlamenti választásokkal egyidejűleg megrendezett önkormányzati választáson.

A várost 2009 óta vezető 42 éves Igor De Santis számára komoly kihívást jelent a 70 éves Renato Poletto, az ellenzéki önkormányzati képviselő, valamint a milánói Stefano Venuti, aki szintén bejelentette indulását. De Santis szerint Venuti jelöltsége váratlan fordulat volt.

A választási küzdelem egyik legnagyobb meglepetése az volt, amikor kiderült, hogy De Santis polgármester édesanyja, Milena Crosasso asszony is képviselőjelöltként indul, méghozzá fia ellenfele, Poletto listáján. De Santis elmondása szerint édesanyja a nők erős képviselete miatt döntött így, ő maga azonban továbbra is tisztelettel beszél ellenfeleiről, mint a faluért keményen dolgozó önkéntesekről.

Crosasso asszony szerint a családi kapcsolatok nem sérülnek a politikai versengés következtében, hiszen mindketten a közösség érdekeit tartják szem előtt.

De Santis, akinek nagyapja 30 évig töltötte be a polgármesteri posztot, optimista a választások kimenetelét illetően, annak ellenére, hogy a verseny igen kiélezett. A választások győztesének azonban komoly kihívásokkal kell majd szembenéznie, hiszen Ingria, hasonlóan a Soana-völgy többi hegyi falujához, elnéptelenedéssel, a szolgáltatások romló színvonalával és a téli havazás problémáival küzd. Emellett 2022 óta, amikor is a falut Olaszország legszebb falvai közé választották, az idegenforgalom növekedésével is meg kell birkóznia.

De Santis hangsúlyozza, hogy a turisták számának növekedése új kihívások elé állítja a falut, és kiemeli, hogy elsődleges céljuk Ingria szépségének megőrzése.