Ambiciózus célt tűzött ki Kína a nagyvárosi lakhatás támogatására

A kínai döntéshozók a múlt hónapban bejelentették, hogy a helyi önkormányzatok megvásárolják az eladatlan lakások egy részét, és megfizethető lakásokká alakítják át, ezzel is támogatva az ingatlanszektort és elősegítve a belső fogyasztás fellendítését.

A hatóságok reményei szerint a megfizethető lakásokhoz való hozzáférés javítása hozzájárulhat a korábbi években megvalósult többletépítések hasznosításához és a belső fogyasztás növeléséhez. Kína három fő típusú megfizethető lakást különböztet meg: állami tulajdonú bérlakások, államilag támogatott bérlakások és osztott tulajdonú lakások. Az állami tulajdonú bérlakások elsősorban alacsony jövedelmű családoknak, az államilag támogatott bérlakások új városi lakosoknak és fiataloknak, míg az osztott tulajdonú lakások a magasabb jövedelműeknek szólnak, akik nem engedhetnek meg maguknak saját lakást.

A jogosultság városonként eltérő jövedelemhatároktól függ. Csangsa városában például a közszférában dolgozóknak a piaci áraknál legalább 30%-kal alacsonyabb lakbért kell fizetniük, ami egy 60 négyzetméteresnél kisebb lakás esetében 20-40 ezer forintnyi jüant jelent. Sanghaj Yangpu kerületében, amely külföldi lakosok körében is népszerű, egy 50-64 négyzetméteres lakás kedvezményes havi bérleti díja 190-270 ezer forintnak megfelelő jüan, ami körülbelül 20 százalékkal kevesebb a piaci árnál.

A megfizethető lakhatás finanszírozását eddig főként helyi önkormányzatok biztosították, de a támogatást májusban egy 300 milliárd jüan összegű új refinanszírozási hitelkonstrukció, a jelzáloghitel-feltételek enyhítése és önkormányzati lakásvásárlások is kiegészítették. A Lakásügyi Minisztérium célja, hogy 2021 és 2025 között 8,7 millió államilag támogatott bérlakás jöjjön létre az országban. Az S&P Global hitelminősítő ügynökség szerint a nagyvárosokban a szociális lakások aránya jelenleg 8 százalék, ami 2026-ra elérheti a 20 százalékot.

: Forrás: Reuters