Ritka orvosi eset: alkoholmérgezés ivás nélkül

Egy 50 éves kanadai nő hétszer került kórházba beszédzavarral és nappali álmossággal, ahol alkoholmérgezést diagnosztizáltak nála, annak ellenére, hogy nem ivott alkoholt – derül ki egy új tanulmányból, amelyet az Independent ismertetett.

A nő két éven keresztül többször is felkereste a sürgősségi osztályt, ahol emelkedett véralkoholszintet mutattak ki nála, és alkoholmérgezés diagnózisával engedték el. A harmadik látogatás után olyan besorolást is kapott, amely mentális zavarral kapcsolatos kezelést tesz lehetővé akarata ellenére. A betegség epizódjai során a nőnek szabadságot kellett kivennie, és keveset evett, a tünetei egy-két hét alatt javultak, de egy-két havonta visszatértek.

A hetedik alkalommal egy szakértő a sörfőző szindróma lehetőségét mérlegelte, és a nőt szakorvoshoz utalták. A sörfőző szindróma során a bélben lévő gombák alkoholt termelnek, ami a ritka rendellenesség hátterében állt. A betegségnek súlyos jogi következményei is lehetnek, például ha valaki tudta nélkül vezet ittasan.

A nő végül alacsony szénhidráttartalmú étrendet követett egy dietetikus tanácsára, és egy hónapos gombaellenes kezelésen is átesett, aminek köszönhetően a tünetek megszűntek négy hónapig. A szénhidrátbevitel újrakezdése után azonban a panaszok ismét jelentkeztek, így a nő visszatért a diétához, ami pozitív eredményeket hozott.

Dr. Rahel Zewude, a Torontói Egyetem munkatársa és a tanulmány egyik szerzője szerint a rendellenesség jelentős társadalmi, jogi és orvosi következményekkel járhat a betegek és hozzátartozóik számára. A páciens több sürgősségi osztályon járt, belgyógyászok és pszichiáterek is megvizsgálták, és a mentális egészségről szóló törvényt is alkalmazták az esetében, mielőtt helyes diagnózist kapott volna.