Joe Biden: Nem hagyhatjuk, hogy elbukjon a NATO, de Ukrajnának nincs helye benne

Joe Biden amerikai elnök a Time magazinnak adott interjújában hangsúlyozta, hogy a NATO-nak nem szabad elbuknia, de Ukrajna nem kaphat helyet a szövetségben.

Biden szerint az Egyesült Államoknak érték- és gyakorlati alapú szövetségei vannak a világban, amelyeket Donald Trump elnöksége alatt megkérdőjeleztek. Az elnök úgy véli, hogy az Egyesült Államok továbbra is a világ elsőszámú hatalma, részben a "világtörténelem legerősebb szövetségének" köszönhetően, és képesek alkalmazkodni a változó világhoz.

Az orosz-ukrán háború kapcsán Biden elutasította, hogy az oroszok béketerve lenne a legjobb megoldás Ukrajnának, mivel az orosz haderő jelentősen meggyengült, és a NATO erősebb, mint korábban. Az elnök kiemelte, hogy a béke Ukrajnában úgy néz ki, hogy Oroszország soha nem foglalja el az országot. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem támogatja Ukrajna NATO-csatlakozását, de elkötelezett az ország segítése mellett.

Izraellel kapcsolatban Biden nem kívánta kommentálni, hogy Benjamin Netanjahu a hatalmon maradás érdekében folytatja-e a háborút, de a kétállami megoldást teljes mértékben támogatja. Gázával kapcsolatban egy olyan átmeneti útvonalat vázolt fel, ahol az arab államok biztosítanák a biztonságot és újjáépítést a kétállami megoldás felé haladva.

Kínával kapcsolatban Biden szerint túlbecsülik Peking hatalmi potenciálját, és a Kína Új Selyemút programját egy "temetni való kezdeményezésnek" nevezte. Az elnök a kínai demográfiai problémákra is felhívta a figyelmet, mondván, hogy a népességük idősebb és idegengyűlölő, ami kérdéseket vet fel a gazdaságuk jövőbeli növekedésével kapcsolatban.

Végül a riporter életkora kapcsán feltett kérdésre Biden kijelentette, hogy jobban tudja ellátni az elnöki feladatokat, mint bárki más, és nem gondolkodott azon, hogy az életkora miatt ne induljon újra az elnökségért.