Voksmonitor segítség az EP-választáshoz

A K-Monitor által fejlesztett Voksmonitor alkalmazás segít a választóknak eligazodni a 2024-es Európai Parlamenti választásokon, összehasonlítva a választók véleményét a pártok álláspontjaival.

A Voksmonitor, amely a https://voksmonitor.hu weboldalon érhető el, egy olyan eszköz, amelynek célja, hogy összekapcsolja a felhasználók politikai kérdésekre adott válaszait a választáson induló pártok álláspontjaival. Ezáltal a választók tájékozódhatnak a különböző pártok szakpolitikai álláspontjairól fontos kérdésekben.

A K-Monitor által összeállított negyven kérdést a Fidesz–KDNP kivételével minden listát állító, aktív politikai tevékenységet folytató párt kitöltötte, beleértve a Tisza Pártot is. A kormánypártok esetében a válaszokat a kommunikációjuk és a már meghozott intézkedéseik alapján állították össze.

Az alkalmazásban számos aktuális téma kerül terítékre, többek között az Ukrajnai háborúhoz való viszony, az Európai Unió hatásköreinek bővítése, az EU-ból való esetleges kilépés, az aktív eutanázia kérdése, valamint a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás is szerepel a kérdések között.

A Voksmonitor használata során a felhasználók összevethetik saját álláspontjukat a jelöltekével, és az alkalmazás kiszámítja, hogy mennyire értenek egyet a választók a különböző pártok véleményével. Az eredmények megtekintésekor a pártok által adott indoklásokat és kiegészítő információkat is meg lehet tekinteni, ami lehetővé teszi az adott témák mélyebb megértését.

A K-Monitor korábban az önkormányzati választások kapcsán is készített hasonló segédletet.

A projekt az Európai Parlament által társfinanszírozott, de az Európai Parlament nem vállal felelősséget a tartalomért.