PesText Irodalmi Pályázat: A híd a téma

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál "A híd" jeligével hirdetett irodalmi pályázatot, melynek összdíjazása 600 ezer forint. A pályázatot a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatja, és a győzteseket nívós zsűri és közönségszavazás dönti el.

A PesText Nemzetközi Irodalmi és Kulturális Fesztivál nyílt, magyar nyelvű szépirodalmi pályázatot hirdet, melyre kortárs magyar szerzők jelentkezhetnek maximum hatezer leütésterjedelemben, szóközök nélkül. A pályázat témája a híd, és műfaji megkötés nélkül várják a még sehol sem publikált alkotásokat. A pályázatot jeligés formában kell benyújtani, és a szerzők csak egy alkotással nevezhetnek.

A pályázat összdíjazása 600 ezer forint, amelyből a szakmai zsűri által megítélt fődíj és a közönségdíj egyaránt 300 ezer forintot tesz ki. A zsűri tagjai idén Margócsy István irodalomtörténész, Elekes Dóra író, szerkesztő és Szöllősi Mátyás író, fotóriporter lesznek, akik a szakmai díjról döntenek.

A pályázatra beküldött művek közül a legjobb tizenegy kerül a főzsűri elé, és a shortlistre került írások közül egy-egy nyerheti el a zsűri fődíját és a közönségdíjat. Mindkét díjazott mű angol fordításban is megjelenik majd a The Continental Literary Magazine-ban, és a szerzők meghívást kapnak a PesText fesztiválra.

A pályamunkákat e-mailben, word vagy pdf formátumban kell elküldeni, és a pályázatra kizárólag olyan művek nevezhetők, melyek még nem jelentek meg sem online, sem nyomtatott formában. A jelige minimum nyolc karakterből álljon, és tartalmazzon betűket és számokat is.

A közönségdíjra 2024. július 23. és augusztus 20. között lehet szavazni a SZIFONline.hu oldalon és a PesText Facebook-oldalán. A pályázat beküldési határideje 2024. június 15.

A pályázók a mű elküldésével hozzájárulnak, hogy alkotásukat a PesText szervezői publikálhassák, és a szervezők későbbiekben tájékoztatási céllal e-mailt küldhessenek a fesztivál és kapcsolódó irodalmi eseményekről. A PesText fesztivál hatodik alkalommal kerül megrendezésre Budapesten, a Magyar Irodalmi Jogvédő és Jogkezelő Egyesület és a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezésében, 2024. szeptember 27-30. között.