Indiai választások: A szavazatok számlálása meglepetéseket hozott

Az indiai választásokon a 642 millió leadott szavazat összeszámlálása során váratlan fordulatot vett a helyzet, amely a tőzsdéket is megrendítette.

A Reuters szerint Indiában, ahol a világ legnagyobb választását rendezik, megkezdődött a 642 millió leadott szavazat megszámlálása. Az ország 543 választókerületében egyszerre zajlik a szavazatszámlálás, először a levélben leadott szavazatokat veszik számba, majd az elektronikus szavazógépekkel leadott voksok következnek, amelyeket 2000 óta használnak.

A BBC információi szerint magyar idő szerint fél 9 környékére már valószínűleg világossá válik, hogy ki nyeri meg a választást. Azonban a választási eredmények eddigi feldolgozottsága alapján Narendra Modi miniszterelnök pártja, a BJP 283 helyen vezet, míg a Rahul Gandhi által vezetett Indiai Nemzeti Kongresszus 219-en, ami szorosabb versenyt jelez, mint amit az exit pollok sugalltak. Az eddig összesített adatok alapján a Nemzeti Demokratikus Szövetség 267 választókerületben áll az élen, míg az INDIA ellenzéki tömörülés 189-ben vezet, további 43 körzetben más jelöltek állnak az élen. A legfrissebb adatok szerint a BJP és szövetségesei 290 képviselőhelyet szereznének, ami a következő öt évben is a kormánytöbbségüket jelentené az indiai parlamentben, de ez visszaesés lenne Modi számára a 2019-es győzelemhez képest.

A parlamenti többség megszerzéséhez szükséges 272 képviselői helynél többet jósolnak az exit pollok Modi szövetségének, de a tényleges eredmények alapján a kormányzáshoz más pártok segítségére is szüksége lehet. Az exit pollok szerint akár 350 mandátumot is elérhetnek, ami lehetővé teszi a miniszterelnök számára, hogy harmadik ciklusát kezdje meg. Narendra Modi ezzel a második kormányfő India történetében, akinek sikerült harmadszor is választást nyernie.

A választások lebonyolításában részt vevő 15 millió ember mellett a szavazóbiztosoknak a hőséggel is meg kell küzdeniük. Az országot sújtó hőhullámban eddig legalább 77 ember vesztette életét, közülük 33-an a választások megszervezésében vettek részt.

A választási eredmények meglepetése hatással volt az indiai tőzsdékre is. Az irányadó indiai indexek, a Nifty 50 és a Sensex hétfőn rekordmagasra emelkedtek az exit pollok optimista előrejelzései után. Azonban a választási eredmények közzététele után a Nifty 50 egy ponton 8,5 százalékos mínuszban volt, amivel gyakorlatilag az index egész idei emelkedése kitörlődött, jelenleg pedig mindkét index 5,5 százalékhoz közeli mínuszban van. A tőzsdei esés oka lehet, hogy a választási eredményekből kiderült: Modi pártja a vártnál kisebb arányban nyerheti meg a parlamenti választást.

400 milliárd dolláros jóléti csomag

Modi kormányzat több mint 25 millió ház felépítéséhez nyújtott támogatást, és általános jóléti programot hirdetett meg elsősorban a falusi Indiának, amelyre 400 milliárd dollárt költött. 900 millió szegény polgár volt jogosult erre a programra, és 110 millió szegény parasztgazda kapott évente 6 ezer rúpiát. A nők számára is külön figyelmet fordítottak, mivel hagyományosan lebecsülik őket Indiában. Azonban az infláció miatt sokan arra kényszerülnek, hogy magas kamattal vegyenek fel kölcsönt, ami nehézkesen törleszthető.

India a világ legdinamikusabb nagyhatalma

A pénzügyi év végén India GDP növekedése meghaladta a 8%-ot, és ha minden így folytatódik, 2027-re a világ harmadik gazdasági nagyhatalmává válhat az Egyesült Államok és Kína mögött. Washington évtizedek óta Kínával működött együtt, de 2021-ben első számú stratégiai ellenfélnek nyilvánították Pekinget, és India felértékelődött. Amikor nemrég Washingtonban járt Modi miniszterelnök, Joe Biden elnök ünnepélyesen “a világ két legnagyobb demokráciájának együttműködését” hangsúlyozta.

Eközben az ellenzéki INDIA pártszövetség a jelenlegi számok alapján messze felülmúlta a várakozásokat, és együttesen 234 mandátumot szerezhet. A több mint 20 országos és regionális ellenzéki pártból álló szövetség ezen a választáson fogott össze először azzal a céllal, hogy legyőzzék a 2014-óta hatalmon lévő Modit. Modi karizmája, a jóléti programok és az ügyes propaganda, a szabad média elnyomása nagy szerepet játszhatott az eddigi választások behúzásában. Azonban a miniszterelnököt és a párt vezetőit továbbá régóta keményen bírálják a muszlimellenesség szításával, miközben ez a második legnagyobb vallási csoport több mint 172 millió hívővel Indiában.

Modinak tehát valószínű egy erősebb ellenzékkel kell majd szembenéznie a következőkben, mint az elmúlt évtizedben bármikor, az egyértelmű parlamenti többséggel azonban folytathatja hindu nacionalista programját és a gazdasági reformjait. A párt által megcélzott kétharmados parlamenti többség hiányában azonban nem fogja tudni vallási alapon módosítani India világi alkotmányát, ahogyan attól sokan tartottak.

Mindenesetre a szavazatokat továbbra is számolják, egyelőre csak részeredmények érkeznek, az indiai választási bizottság majd pár óra múlva fog hivatalos adatokat közölni, amelyekből később kiderül a választás végeredménye.