Funding Circle: Tömeges elbocsátás a költségcsökkentés jegyében

A londoni tőzsdén jegyzett Funding Circle, egy kkv hitelező platform, bejelentette, hogy 120 munkahelyet szüntet meg a költségcsökkentés érdekében, céljuk a profitabilitás javítása.

A vállalat nem amerikai alkalmazottainak 14%-át érinti az elbocsátás, amely a P2P hitelező cég üzleti modelljének költségeit hivatott csökkenteni. A Funding Circle hiteleit befektetők finanszírozzák, és a társaság a platform üzemeltetéséért díjat szed. Az elbocsátások 2024-ben mintegy 5 millió fontba kerülnek a cégnek, de 2025-re várhatóan évi 15 millió font költségmegtakarítást eredményeznek.

A cég 2023-ban 33,2 millió font veszteséget szenvedett el, és márciusban jelezte, hogy költségcsökkentő intézkedéseket terveznek. Ennek részeként az amerikai üzletágat is eladásra kínálják, és a tárgyalások jól haladnak.

A vállalat pénzügyi igazgatója, Oliver White távozik, helyét Tony Nicol veszi át, aki jelenleg a pénzügyi és befektetői kapcsolatokért felelős igazgatói pozíciót tölti be.

A londoni tőzsde további változásokra számíthat, hiszen a Shein, egy kínai fast fashion cég is tervezi értékpapírjainak bevezetését. A vállalatot a brit tőzsdére bevezetni kívánt részvényei alapján 66 milliárd dollárra értékelhetik, ami jelentős hír a piac számára. A Shein brit piacok felé fordulása részben az Egyesült Államokban tapasztalt ellenőrzések miatt történt, amelyek megnehezítették az ázsiai cég ottani működését. Az amerikai vádak szerint a Shein az ujgur kisebbség kényszermunkájára támaszkodó beszállítókkal dolgozik együtt.

A londoni tőzsde számára ez a lépés fontos lehet, bár a környezet- és munkavédelmi aggályok miatt a szabályozó hatóság döntése döntő lesz a tőzsdei bevezetés sikerességét illetően. A brit politikai vezetés egyelőre nyitottnak látszik a vállalat befogadására, hiszen a Shein ügyvezető elnöke már tárgyalt Jeremy Hunt pénzügyminiszterrel és Jonathan Reynolds ellenzéki, árnyék üzleti miniszterrel is.

A londoni gazdasági életet azonban nem csak a tőzsdei bevezetések és vállalati restrukturálások érintik. A város egészségügyi infrastruktúráját is komoly kihívások elé állította egy friss kibertámadás, amely a nagy londoni kórházakat érintette. A támadás következtében számos egészségügyi beavatkozást, többek között vérátömlesztéseket kellett elhalasztani, és egyes eseteket más kórházakba irányítottak át. A megtámadott kórházak egyes osztályai nem tudtak csatlakozni a fő szerverükhöz, ami a zsarolóvírus áldozatává vált rendszerek miatt történt. A helyreállítás hetekig is eltarthat, ami a sürgősségi ellátást is veszélyezteti, mivel a gyors vérvizsgálati eredményekhez való hozzáférés korlátozott.

A londoni divatvilág is gyászol, hiszen 94 éves korában meghalt Belinda Bellville, Diana hercegné divattervezője. Bellville asszony, aki 23 éves korában alapította meg saját divatházát, világsztárok tömkelegének, többek között Audrey Hepburnnek, Jackie Kennedynek és Margit hercegnőnek is alkotott ruhákat. Az imádott divattervező halálát mély szomorúsággal fogadták a rajongók.

A londoni élet másik szegletében, egy különös csalási ügy is napvilágot látott. Öt évvel ezelőtt Joshua Addyman egy londoni Londis üzletben vásárolt egy kaparós sorsjegyet, mely a főnyereményt rejtette, ám a nyereményt soha senki sem kapta meg. Addyman bankkártyáját ellopták, és két büntetett előéletű férfi, Jon-Ross Watson és Mark Goodram vásároltak vele egy sorsjegyet, amellyel 4 millió fontot nyertek. A Camelot szerencsejáték-cég csalás gyanúja miatt nem fizetett ki egy pennyt sem, és a két férfi 18 hónap börtönbüntetést kapott. Addyman, aki később bejelentkezett a nyereményért, semmit sem kapott.