2040-ig folyamatosan emelkedhet a cigaretta ára Franciaországban

A francia szenátus tervei szerint 2040-ig évente 5 százalékkal növelnék a cigaretta árát, ami jelentős mértékben megemelheti a dohánytermékek költségeit az országban.

A francia szenátus szociális ügyekkel foglalkozó bizottsága egy jelentést tett közzé, amely a dohányzás visszaszorítását célozza meg az adózás eszközével. A jelentés szerint a dohányzás évente több mint 73 000 elkerülhető halálesethez vezet Franciaországban. Az infláció figyelembevételével a dohánytermékek árát évi 3,25 százalékkal kellene emelni, hogy az egészségesebb életmód felé tereljék a lakosságot. Ha a javaslatot elfogadják, egy doboz cigaretta ára, amely jelenleg 12 euró, 2025-re akár 25 euróra is emelkedhet. Ez az összeg hasonlatos az Ausztráliai és Új-Zélandi árakhoz.

A WHO adatai szerint 2020-ban Franciaországban a legolcsóbb márkájú cigaretta ára körülbelül 8,95 euró volt egy doboz (20 szál) esetében. Ezzel szemben az Egyesült Királyságban a dohányosok még többet fizettek, ahol a legolcsóbb 12-es csomag ára körülbelül 9,30 font volt.

Az áremelések ellenére a dohányzók aránya Franciaországban az elmúlt években stabilizálódott. Az OECD adatai szerint a naponta dohányzók aránya 2000-ben 30 százalék volt, míg 2020-ra 25,5 százalékra csökkent. Ez az arány 4,5 százalékkal alacsonyabb, mint más országokban. Az Egyesült Királyságban 12,5 százalékos, Németországban és Spanyolországban pedig 9,1 és 12,3 százalékos csökkenést regisztráltak. Bulgária áll az első helyen, ahol a lakosság 29,2 százaléka dohányzik, ezt követi Görögország 25, majd Magyarország 24,9 százalékkal.

A dohánytermékek árának emelkedése azonban nem csak a dohányosokat érinti, hanem a csempészek számára is lehetőséget teremt. A francia határrendészet adatai szerint tavaly december 1-jéig 503 tonna illegális dohányárut foglaltak le.