A Fidesz ötször több szavazatszámlálót delegált, mint a Tisza Párt

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint a vasárnapi választásokra a jelöltek és jelölőszervezetek összesen 21 173 szavazatszámláló bizottsági megbízottat jelentettek be.

A jelentkezők közül a legnagyobb számban a Fidesz és a KDNP delegáltak szavazatszámlálókat, összesen 9361-et. Őket követi a Tisztelet és Szabadság Párt 1871, a DK-MSZP-Párbeszéd 1303, a Momentum Mozgalom 1048 és a Jobbik-Konzervatívok 664 megbízottal. Az LMP 487, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt 460, a Mi Hazánk Mozgalom 345, a Mindenki Magyarországa Néppárt 123, a Megoldás Mozgalom pedig 27 delegáltat jelentett be. Ezzel szemben a Második Reformkor Párt egyetlen szavazatszámláló bizottsági megbízottat sem jelentett be.

A választási rendszer szerint a több szavazókörös településeken minden szavazókörben működik egy szavazatszámláló bizottság. Minden településen helyi választási bizottságok (hvb) találhatók, amelyek az egy szavazókörös településeken a szavazatszámláló bizottságok feladatait is ellátják. A vármegyékben területi választási bizottságok, Budapesten pedig a Fővárosi Választási Bizottság (tvb-k) működik, míg országos szinten a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) látja el a feladatokat.

Hogyan szavazunk 2024-ben?

A választók több szavazólapot kapnak majd, mint valaha. Az EP-választáson a szimpatikus párt listáját kell bejelölniük, Magyarország 21 képviselőt küld az Európai Parlamentbe. Az önkormányzati választásokon a helyzet bonyolultabb, a település méretétől függően eltérő a képviselők választása. A 10 ezer fő alatti településeken "egyéni listás" voksolást tartanak, a nagyobb településeken a város kerületei szerint szavaznak. Budapesten a helyi képviselő választás mellett a fővárosi közgyűlésről és a főpolgármesterről is dönthetnek a választópolgárok. A nem megyei jogú városokban és kisebb településeken egy "megyei listáról" szóló ívet is kapnak.

A listát állító pártok és listavezetőik között megtalálható a FIDESZ-KDNP Deutsch Tamással, a DK-MSZP-Párbeszéd-ZÖLDEK Dobrev Klárával, a Tisztelet és Szabadság Párt Magyar Péterrel, az LMP Ungár Péterrel, a Második Reformkor Párt Vona Gáborral, a Mindenki Magyarországa Néppárt Márki-Zay Péterrel, a Momentum Mozgalom Donáth Annával, a Jobbik-Konzervatívok Róna Péterrel, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt Le Mariettával, és a Mi Hazánk Mozgalom Nép Pártján Toroczkai Lászlóval.