Új kígyófajt fedeztek fel Szaúd-Arábiában

Ismerjék meg az abu hennát, egy kis termetű, rejtőzködő életmódú, a tudomány számára eddig ismeretlen kígyófajt, amelynek felfedezésében egy magyar szakember is részt vett.

A szaúd-arábiai Al-Ula régióban dolgozó kutatók egy új kígyófajt írtak le, amely fontos összekötő kapocs lehet a nemzetség izraeli és ománi fajai között. Az új fajt a Rhynchocalamus hejazicus-nak nevezték el, és jelentős elterjedési hiányosságot tölt ki a közel-keleti Rhynchocalamus nemzetségében.

A kis termetű, rejtőzködő kígyó jellegzetes színezetével és melanisztikus morfológiájával tűnik ki. Az élénk színű kígyófajra a kutatók egy éjszakai táborhelyük közelében bukkantak, és a felfedezés annyira váratlan volt, hogy még a tapasztalt szakértők sem tudtak azonosítani a fajt.

A nemzetközi kutatócsapat tagjai, köztük Patkó László magyar természetvédelmi szakember, fotókat készítettek és további egyedeket gyűjtöttek a környéken. A laboratóriumi genetikai elemzések során jutottak arra a következtetésre, hogy egy eddig ismeretlen fajt találtak. Az új faj a nedvesebb és hűvösebb éghajlatú hegyvidéki térségekben, homokos, köves talajon fordul elő, és mérete 16 és 32 centiméter között ingadozik.

A kutatók szerint az R. hejazicus élőhelye akár Jordániára és Szaúd-Arábia más területeire is kiterjedhet, és mivel emberi civilizáció által zavart területeken is megél, nem tartják szükségesnek a veszélyeztetett fajok közé sorolni.

Az új faj a Rhynchocalamus nemzetség hatodik tagjaként került beazonosításra, amely eddig öt fajt foglalt magában: a Rhynchocalamus arabicus-t, a barani-t, a dayaneae-t, a levitoni-t, a melancophelus-t és a satunini-t. A R. hejazicus nevét a felfedezés helyszínéről, a Szaúd-Arábia nyugati-északnyugati részén található Hidzsáz régióról kapta. A helyiek már ismerték ezt a kis hüllőt, és egyszerűen csak "Abu Henna"-ként hívták.

Patkó László jelenleg egy nagyszabású projektben vesz részt Szaúd-Arábiában, amelynek célja a sivatagi leopárd élőhelyének helyreállítása és a nagyragadozó ismételt meghonosítása a területen. A projekt része a térség ökoszisztémájának alapos megismerése, az állat- és növényfajok számbavétele, valamint a közöttük meglévő kapcsolatok feltárása is.