JFF Online Japán Filmfesztivál otthonról

A Japán Alapítvány által szervezett JFF Online Japán Filmfesztivál 2024. június 5-től július 4-ig tart, mely során 23 japán filmet nézhetünk meg ingyenesen, eredeti nyelven, magyar vagy angol felirattal.

A filmfesztivál kínálatában számos műfaj képviselteti magát, többek között az animetörténelem kiemelkedő alkotásai, díjnyertes drámák, romantikus filmek és szórakoztató sikerek. A programot izgalmas előadások teszik még színesebbé, például a japán horrorról és a manga atyjáról, Tezuka Oszamuról. A fesztivál első két hetében, június 5. és 19. között 21 kortárs film és 2 klasszikus lesz elérhető a közönség számára.

Az anime kedvelői számára külön érdekesség Tezuka Oszamu "Kimba, a fehér oroszlán" című klasszikusa, amely az animáció meghatározó darabja. Tezuka munkásságáról Lehoczki Péter, az anime-manga kultúrára specializálódott Mondo magazin újságírója tart előadást június 7-én. Tezuka, akit az anime- és manga-atyjaként tisztelnek, életében 150 ezer manga oldalt alkotott.

A japán horror műfajának legújabb tehetségeit bemutató Japan Horror Film Competition négy díjnyertes rövidfilmjét is megtekinthetjük. A versenyre az első évben több mint 100 pályázat érkezett, a fődíjas pedig lehetőséget kap egy egész estés film rendezésére. A zsűri elnöke Simizu Takasi, a Ju-On: The Grudge sorozat rendezője volt.

A fesztivál további különlegességei között szerepel Kinosita Keiszuke Tizenkét szempár című filmje, mely több nemzetközi díjat is nyert, valamint a Father of the Milky Way Railroad, mely Mijazava Kendzsi életét dolgozza fel. Koizumi Norihiro új filmje, The Lines that Define Me, a veszteségről és újjászületésről szól, míg Szavada Kendzsi The Zen Diary című alkotása a természet és az ételek szépségén keresztül az igazi gazdagság kérdését boncolgatja.

A romantikus filmek kedvelői a We Made a Beautiful Bouquet című sikerdarabot nézhetik meg, melyben Szuda Masaki és Arimura Kaszumi alakítanak egy párt. A Kiba: The Fans of Fiction vígjátékban Mijazava Hio nyújtott emlékezetes alakítást, míg a Baby Assasins című akció-vígjáték két tinilányról szól, akik bérgyilkosok is egyben. Az I am what I am című filmben Miura Tóko játssza a főszerepet, aki egy önmagát kereső nőt alakít.

A filmeket június 5. és 19. között tekinthetjük meg egy weboldalon keresztül, ahol a lejátszás gomb megnyomása után 48 órán át akár többször is megtekinthetők lesznek, választható magyar, angol és néhány esetben japán felirattal.