Díszpolgárrá avatták Falusi Mariann és Dés László

A XIII. kerület ünnepélyes keretek között díszpolgári címmel tüntette ki Dés Lászlót, Falusi Mariann-t és Kádár Ferencet, elismerve ezzel kimagasló munkásságukat és a kerület fejlődéséhez való jelentős hozzájárulásukat.

A XIII. kerület, amely 1938. június 1-jén vált önálló közigazgatási egységgé, minden évben megünnepli születésnapját, és ebben az évben is átadták a díszpolgári címeket a RaM – Radnóti Miklós Művelődési Központban rendezett ünnepségen. Tóth József polgármester, a képviselő-testület, a lakosság, valamint a civil és társadalmi szervezetek javaslatai alapján adományozta a címet a következő személyeknek:

  • Dés László Kossuth-díjas zeneszerzőnek,
  • Falusi Mariann énekesnek,
  • és Kádár Ferenc gyermekorvosnak.

Dés László, aki hosszú ideig volt a XIII. kerület lakója, büszke újlipótvárosi kötődésére, és elismerést nyert a szakmában, a kritikusok és a közönség körében egyaránt. A díszpolgárság kapcsán úgy nyilatkozott, hogy ez a cím szeretetet és tiszteletet tükröz számára.

Falusi Mariann, aki szintén mélyen kötődik a kerülethez és a helyi kulturális élet állandó szereplője, a díszpolgári cím kapcsán kifejtette, hogy a XIII. kerület az élete része, és számára nagy jelentőséggel bír, hogy ezt a címet egy közösség adományozza.

Kádár Ferenc gyermekorvos a kerületben nőtt fel és járt iskolába, jelenleg is fáradhatatlanul dolgozik a kerület lakosaiért, és úgy vallja, hogy "Jó dolog jót tenni".

A kerület születésnapján nem csak a díszpolgári címeket adták át, hanem a Budapest Főváros XIII. Kerületért-díjakat is, amelyeket többek között Báthori Csaba költő, Csuka Mónika énekes, Kiss Gyöngyi gimnáziumi intézményvezető, Kovács Tibor, a lövész egylet volt elnöke, Szabó-Tátrai Gabriella, a polgármesteri hivatal vezetője, és Várnai György, a zsidó hitközség vezetőségi tagja vehettek át.