Európai részvények előretörése a magas kamatszintek tükrében

A Citigroup elemzői szerint az európai részvények kiemelkedő teljesítményt nyújthatnak a magasabb kamatszintek stabilizálódása révén, ami a Bloomberg jelentése alapján kedvező lehet a kontinens piacai számára.

A Citigroup stratégái előrejelzése szerint az Európai Központi Bank (EKB) a héten végrehajtandó kamatcsökkentés után egy középtávon 2 százalékos irányadó kamatszintnél állapodhat meg, ami eltér az elmúlt évtizedek alacsony kamatszintjeitől. Jelenleg a kamatszint rekordmagas, 4,5 százalékon áll. A Citigroup szerint a rövid távú lazítás és a javuló profitkilátások támogathatják a részvényeket, de a hosszabb távú magas kamatkilátások különösen előnyösek lehetnek Európa ciklikus vagy értékorientált piacai számára.

A stratégák úgy vélik, hogy a szigorúbb hosszú távú monetáris politika a globális pénzügyi válság előtti évtizedekre emlékeztet, amikor Európa ciklikus részvényei gyakran felülmúlták az amerikaiakat. Az európai benchmark index 2024-ben rekordmagasságokat ért el, ami a kamatcsökkentési várakozásoknak, az erős vállalati profitoknak és a javuló makrogazdasági környezetnek köszönhető.

A Citigroup hangsúlyozza, hogy bár a kamatvágások jelenleg fontos szerepet játszanak, a strukturálisan magasabb infláció és kamatlábak hosszú távú következményei is jelentős hatással lehetnek az európai részvényekre. Annak ellenére, hogy a makroökonómiai volatilitás befolyásolhatja a gazdasági növekedést, a Citigroup szerint ez a környezet mégis kedvező lehet az európai részvények számára.

A cikk megjegyzi, hogy a benne foglaltak nem minősülnek befektetési tanácsadásnak vagy ajánlásnak.