Árvíz sújtotta területek Európában: Halálos áldozatok és keresések

Németországban négyre emelkedett az árvíz halálos áldozatainak száma, miután három ember holttestét találták meg elárasztott pincékben, és egy tűzoltó életét vesztette mentés közben. Regensburgban a Duna 5,9 méteres vízállása miatt vasárnap rendkívüli állapotot hirdettek. Egy másik tűzoltó is eltűnt, jelenleg is zajlik a kutatása.

Svájcban a helyzet javulóban van, de a Rajna mentén, Bázel és az Aare folyó torkolata között, valamint a Boden-tónál továbbra is érvényben van figyelmeztetés. A svájci hatóságok a hét közepéig további vízszintemelkedést prognosztizálnak.

Olaszországban egy férfi és két barátnője pénteken került villámárvíz áldozatául. A férfi után búvárokkal, drónokkal és helikopterekkel folytatott kutatás még nem vezetett eredményre, míg a két lány holttestét megtalálták. A három barátot a Natisone folyó közepén lévő fövenyen érte a váratlan vízözön.

Magyarországon is figyelmeztetnek az árvíz veszélyére, a Duna pénteken elöntheti a budapesti rakpartokat a vízügyi előrejelzések szerint. Az árvízveszély mellett azonban a magyaroknak más okból is izgulniuk kell, ugyanis az Opta szuperszámítógépe szerint a magyar labdarúgó-válogatott a 17. legesélyesebb az Európa-bajnoki címre. A számítógép szerint a végső győzelemre Anglia a favorit, míg a magyar válogatott győzelmére mindössze 0,9 százalék esélyt lát. Érdekesség, hogy a csoportkörből való továbbjutásra viszont már 59,1 százalékos esélyt prognosztizál a rendszer.