Magyar állampapírok iránti fokozott érdeklődés az év elején

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) jelentése szerint az idei év első négy hónapjában jelentős volt a befektetői érdeklődés a magyar állampapírok iránt, amelyet az éves tervezett kibocsátások magas teljesítési aránya is tükröz.

Az ÁKK által közzétett befektetői prezentáció alapján az év elejétől április végéig a tervezett forintalapú államkötvény kibocsátások majdnem felét, 47%-át bocsátották ki, míg a lakossági állampapírok esetében ez az arány 35%-os volt. A devizaalapú kötvénykibocsátások terén pedig az éves terv 75%-át teljesítették már az év első négy hónapjában.

Az ÁKK által közzétett adatok szerint a forintalapú kötvénykibocsátások volumene idén április végéig intenzívebben nőtt, és magasabb lefedettségi mutatóval rendelkezett az egyes kötvényaukciókra meghirdetett mennyiségekhez képest, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az államkötvények közül különösen az 5 éves futamidejű papírok iránt mutatkozott nagy érdeklődés, amelyből az ÁKK az egész évre tervezett mennyiség 58%-át bocsátotta ki április végéig. A 3 éves kötvényeknél ez az arány 48%, míg a 10 éves kötvények esetében 41% volt.

Az ÁKK előrejelzése szerint az idei év hátralévő részében még 4500 milliárd forintnyi adósságelem jár le, amelyből körülbelül 3000 milliárd forint a forintalapú kincstárjegyek és kötvények állománya. A következő években, 2023-ban és 2026-ban, az egész évet tekintve mintegy 5500 milliárd forintnyi adósságállomány lejárata várható.