Ausztria első női kancellárja, Brigitte Bierlein elhunyt

Hétfőn elhunyt Ausztria első és eddig egyetlen női kancellárja, Brigitte Bierlein – számolt be róla a Politico.

Brigitte Bierlein 2019. június 3-a és 2020. január 7-e között töltötte be Ausztria kancellárjának tisztségét. Halálának napján, éppen beiktatásának ötödik évfordulóján hunyt el, 74 éves korában.

Az osztrák alkotmánybíróság korábbi elnökeként 2018 és 2019 között tevékenykedett, majd kancellári kinevezését Heinz-Christian Strache szabadságpárti alkancellár Ibiza-ügybe keveredése és Sebastian Kurz kancellár lemondása után kapta meg. Kancellári kinevezése előtt Bierlein 2003 és 2018 között az osztrák alkotmánybíróság alelnöki posztját töltötte be, 2018 februárjától pedig annak elnöke lett.

Bierlein vezetése alatt létrejött szakértői kormány mindössze fél évig állt, amit követően az új választásokon Sebastian Kurz Osztrák Néppártja ismét győzelmet aratott. Kurz azonban 2021-ben egy újabb botrány következtében távozott a hatalomból.

Karl Nehammer jelenlegi osztrák kancellár mély megrendülését fejezte ki Bierlein halála kapcsán, kiemelve életművének egyedülállóságát és nagy hatását. Nehammer szerint Bierlein korai halála mélyen megdöbbentő, és életműve éppoly egyedi, mint rendkívül lenyűgöző, valamint az is marad. Hozzátette, hogy Bierlein a jövő nemzedékei számára az önrendelkezés, az egyenlőség és az üvegplafonok áttörésének ragyogó példája marad.

Alexander Van der Bellen osztrák államfő az alkotmány őrzőjeként és az első női kancellárként méltatta Bierleint, továbbá kijelentette, hogy Bierlein „sok szerepben hűségesen szolgálta a köztársaságot”. Van der Bellen szerint Bierlein bátor, fegyelmezett nőként vállalta a felelősséget, amikor hazájának szüksége volt rá, és a jövőben is sok lány és nő példaképe marad.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hangsúlyozta, hogy Bierlein képességgel és felelősséggel vezette hazáját nyugtalan időkben, és az állam szolgálatát a szó legjobb értelmében végezte. Von der Leyen hozzátette, hogy „mélyen elszomorította” Bierlein halála, és hogy Bierlein hozzáértéssel és felelősséggel vezette át hazáját a viharos időkön.

Brigitte Bierlein súlyos betegség következtében vesztette életét.