11 évesen stroke-ja volt, most a párizsi paralimpiára készül

Ekler Luca, aki tizenegy éves korában stroke-ot szenvedett, mára a paralimpiai sportok csúcsára tört, és a közelgő párizsi játékokra készül. Egy iskolai sporteseményen érte a tragédia, amikor hirtelen látása darabossá vált, és eszméletvesztés következett be. Másnap a kórházban ébredt fel, képtelen volt mozgatni bal oldalát, és azóta is maradandó következményekkel küzd, mint például a bal kezén lévő ujjak kinyújtásának képtelensége és a vállában kialakult kötöttség.

Tizenkét évvel később, a tokiói paralimpián aranyérmet nyert a T38-as kategória távolugró versenyében, és azóta hat világbajnoki, valamint három Európa-bajnoki aranyérmet is begyűjtött. Ekler Luca számára a sport újrakezdést és lehetőséget jelent, ahol új emberekkel és barátokkal találkozhat, és ahol a szerzett trauma motivációként szolgál az újrakezdéshez.

A Testnevelési Egyetemen két diplomát szerzett, és jelenleg ott is oktató atléta első paralimpiáját élete legkedvesebb emlékeként őrzi, ahol megvalósíthatta álmát. Párizsba a távolugrás címvédőjeként érkezik majd, de 100-, 200-, és 400 méteres síkfutásban is kvótát szerzett, és éremesélyesként indul.

Ekler Luca elmondása szerint többet vár magától az eredmények tekintetében, és úgy érzi, hogy a futószámokban felkészültebb lett, valamint a versenyrutin is sokat számít, amit az elmúlt években szerzett. A 17. paralimpiai játékokat 2024. augusztus 28. és szeptember 8. között rendezik meg Párizsban, ahol 22 sportág 549 versenyszámában osztanak majd érmeket.

: Az információk az "article-1" forrásból származnak.