Egyedülálló sírhelyet találtak a Kaukázuson

Két bronzkori csecsemő sírhelyére bukkantak Örményországban, amelyeket egy hatalmas, bazaltból készült monolit, egy úgynevezett vishapakar jelölt – számolt be róla a Heritage Daily egy friss tanulmány alapján.

A vishapakarokat gyakran sárkánykövekként is emlegetik, mivel gyakran Vishapot, az örmény mitológia vízi sárkányát ábrázoló rajzok díszítik őket. A mostani leleten egy feláldozott, párosujjú patás emlős ábrázolása látható, amelynek szájából vér vagy víz ömlik. Az ásatások során a sárkánykő alatt két lány csecsemő maradványait tárták fel, akik a DNS-vizsgálatok alapján egymással közeli rokoni kapcsolatban álltak. A sírban további tárgyi leletek is előkerültek, többek között festett kerámiák, egy bronz hajtű, egy karneolgyöngy, valamint egy felnőtt csontjai.

A régészek szerint a bronzkori gyermeksírhelyek ritkának számítanak Örményországban, és különösen szokatlan, hogy egy ilyen sírt vishapakarral jelöljenek. Habár a Kaukázus déli részén gyakori volt a hantok jelölése hasonló monolitokkal, az Örményországban eddig feltárt 454 bronzkori sír közül csupán ez az egy rendelkezik sárkánykővel.