Bányai Judit paródiája a békemenetes előadásról

Bányai Judit, a Nemakarokbeleszólni, a Jólvanezígy és a Fókuszcsoport influenszere, egy új instavideóban készített paródiát a Békemenet után a Margitszigeten bemutatott előadásról. A videóban harminc másodperc alatt adja vissza azt a totális háborús pszichózist, nyomasztó és őrjöngő hangulatot, amelyet a Nemzeti Színház színészei jelenítettek meg az eredeti, több mint húszperces produkcióban. A paródiában Bányai többször ismétli, hogy „Nem akarunk háborút”, ami az eredeti előadás egyik központi üzenete volt, ahol 6-10 éves gyerekek is ezt hajtogatták.

A videóban bemutatott történet szerint a keresztény, békepárti magyar család férfi tagját elcibálják a gonosz, háborúpárti politikusok a háborúba. Nagyjából tíz perc után a békepárti verstöredékek győzedelmeskednek, a magyar férfi ledobja a fegyvert, a kislánya széttépi a behívólevelét, a felesége meg összetöri a puskát – illetve törné, de akkor a kislány rászól: „Édesanyám, azt ne! Az kell, hogy ha a hazát kell megvédeni!”.

Bányai a videóhoz írt kommentárjában humorosan megjegyezte: „@orbanviktor legközelebb hívhattok engem is, Papa. Valszeg olcsóbban összehozom a show-t mint a Vidnyánszky”. Az influenszer ezzel a bejegyzéssel valószínűleg a rendezvény költségeire és Vidnyánszky Attila rendezői munkájára utalt. A paródia már több mint tízezer kedvelést gyűjtött össze, ami jelzi a közönség érdeklődését és tetszését.

Azok számára, akik lemaradtak az eredeti előadásról, Bányai Judit bejegyzésében egy linket is megosztott, ahol megtekinthető az említett produkció. A szombaton megtartott Békemeneten a Nemzeti Színház főigazgatója, Vidnyánszky Attila rendezte az előadást, amely a választási kampány hajrájában a háború fenyegetésére hívta fel a figyelmet. Bányai Judit, aki korábban a gyermekek védelmében meghirdetett influenszertüntetés szervezésében is részt vett, saját paródiájával reagált az eseményre.