Bakuczi Öntözési Közösség új projektjének átadása Kamuton

Nagy István mezőgazdasági miniszter és Mészáros Lőrinc, Magyarország leggazdagabb embere, ünnepélyes keretek között átvágtak egy nemzetiszín szalagot Kamuton, ezzel hivatalosan is átadva a Bakuczi Öntözési Közösség Kft. által megvalósított új öntözésfejlesztési projektet.

A ceremónián két hostess tartotta a szalagot, amelyet a két prominens vendég vágtat át. Az eseményen készült fotók tanúsága szerint Nagy István mezőgazdasági miniszter is szólt a megjelentekhez. Beszédében kiemelte, hogy az öntözés közérdek, és a biztonságos élelmiszerellátás alapja, ezért a kormány minden segítséget megad a gazdálkodóknak ahhoz, hogy a klímaváltozás jelentette kihívásokhoz alkalmazkodni tudjanak. Beszédében valószínűleg azokat a gondolatokat is megosztotta, amelyeket korábban Instagram-oldalán is közzétett. E szerint a projekt keretében 948 hektár mezőgazdasági terület öntözési lehetőségét teremtették meg, ezáltal elősegítve a víztakarékosságot és az energia-megtakarítást. A mintegy 1,7 milliárd forint összköltségű beruházás állami támogatással jött létre.

A Mészáros Csoport tulajdonában lévő Talentis Agro Holding, amely a Bakuczi Öntözési Közösség Kft. mögött áll, nagyságrendileg 60 ezer hektáron gazdálkodik, ebből 48 ezer hektár szántóterület. Mészáros Lőrinc az átadón elmondta, hogy a Talentis Agro Holding a megalakulása óta közel 6 milliárd forintot költött el öntöző telepek kialakítására, és ezen felül is további öntözőfejlesztési beruházások vannak előkészítve, melyeket 2025-ben adnak át.

Makai Szabolcs, a Talentis Agro Zrt. vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy fontos szempont, hogy a gazdák együttműködve hozzanak létre és tartsanak fenn öntözőtelepeket, öntözési közösség formájában. A Talentis Agro Holding öntözéssel megművelt területeinek nagysága a mostani fejlesztéssel már a 7 ezer hektárt is meghaladja.