Az amerikai munkaerőpiac továbbra is feszes

Az amerikai Munkaügyi Statisztikai Hivatal adatai szerint az áprilisban nyitott álláshelyek száma 8,1 millió volt, ami alig változott az előző hónaphoz képest és 1,8 millióval kevesebb az egy évvel korábbihoz képest. Az álláshelyek aránya 4,8%-on, míg az új munkahelyek száma 5,6 millió, a felvételi ráta pedig 3,6%-on maradt változatlan. Az elbocsátások száma áprilisban 5,4 millió volt, az arány pedig 3,4%-on stagnált.

Az egészségügy és szociális segélyezés területén csökkent a nyitott álláshelyek száma 204 ezerrel, az állami és önkormányzati oktatásban 59 ezerrel, míg a magánoktatási szolgáltatásokban 50 ezerrel nőtt. A tartós fogyasztási cikkek gyártásában 52 ezerrel több felvétel történt, viszont a művészet, szórakoztatás és szabadidő területén 45 ezerrel, a szövetségi kormányzatnál pedig 8 ezerrel csökkentek a felvételek.

A kilépők száma áprilisban 3,5 millió volt, a ráta pedig 2,2%-on maradt, ami a hatodik egymást követő hónapban nem változott. Az elbocsátások és leépítések száma áprilisban 1,5 millió volt, a ráta pedig 1,0%-on maradt, megegyezve az előző hónap adataival.

Az új munkahelyek száma az előzetes 8,355 milliós várakozásokhoz képest alacsonyabb, 8,06 millió volt, míg a megszűnt munkahelyek száma 3,5 millió, ami szintén elmarad a 3,2 milliós elemzői konszenzustól.

Az 1-9 alkalmazottat foglalkoztató intézményeknél az új állások, a felvételi és a teljes elbocsátási arány áprilisban nem változott. Az 5000 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató intézményeknél a felvételi arány nőtt, míg az új állások és a teljes elbocsátások aránya alig változott.

A 2024. márciusi állásbővítési és munkaerő-fluktuációs felmérés adatait felülvizsgálták, a nyitott álláshelyek számát 8,4 millióra, a felvettek számát 5,6 millióra, az elbocsátások számát pedig 5,3 millióra módosították. A felmondások számát 3,4 millióra, az elbocsátások és leépítések számát pedig 1,6 millióra korrigálták.

A dollár árfolyama az euróval szemben gyengülni kezdett a hírre.