Az amerikai középosztály mélyebb válságban van, mint gondoltuk

A középosztálybeli amerikaiak majdnem kétharmada gazdasági nehézségekkel küzd, és nem látják, hogy ez a helyzet a jövőben javulna – derült ki a National True Cost of Living Coalition megbízásából készült felmérésből.

Az amerikai gazdaság látszólagos ereje ellenére a háztartások milliói érzik úgy, hogy egy megélhetési válságban vannak, és pénzügyi helyzetük bizonytalan. A Bloomberg által ismertetett adatok szerint sokan képtelenek megtakarításokat képezni, és a jövőjük miatt aggódnak.

Az Urban Institute kutatóintézet által végzett, 2500 felnőttet bevonó felmérés kimutatta, hogy azok közül, akik a szövetségi szegénységi szint 200%-ánál többet keresnek – azaz egy négytagú család esetében évi legalább 60 000 dollárt – 65% küzd anyagi gondokkal.

Még a magasabb jövedelmű amerikaiak között is jelentős azoknak az aránya, akik bizonytalannak érzik anyagi helyzetüket. A felmérés szerint a szövetségi szegénységi szint ötszörösénél többet keresők 25%-a – egy négytagú család esetében ez évi több mint 150 000 dollárt jelent – aggódik a számlák kifizetése miatt.

Összességében a válaszadók majdnem 60%-a számol be jelenlegi pénzügyi nehézségekről, ami rávilágít arra, hogy a megélhetési válság mélyebb, mint azt korábban gondoltuk.