S&P elismerése a Magyar Nemzeti Banknak az OTP ügyében

Az S&P Global elemzői elismerően szóltak a Magyar Nemzeti Bankról, kiemelve annak függetlenségét, amit az OTP Bank oroszországi tevékenységével kapcsolatos intézkedéseikkel bizonyítottak.

Az S&P Global elemzői szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségét mutatta meg, amikor felszólította az OTP Bankot, hogy korlátozza oroszországi kitettségét. Az MNB a múlt héten hívta fel a bank figyelmét a kockázatokra, amelyek az oroszországi tevékenység és fizetési műveletek kapcsán merülhetnek fel, különös tekintettel a nyugati szankciókra és a pénzmosás, valamint a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére vonatkozó orosz és európai uniós szabályok közötti eltérésekre.

Anna Lozmann, az S&P európai pénzügyi intézményekért felelős igazgatója hangsúlyozta, hogy a bankfelügyelet politikai befolyástól való függetlensége kiemelten fontos bármely bankrendszer értékelésénél. Lozmann szerint az MNB nyilatkozata jelentőséget hordoz a függetlenség szempontjából, és pozitívumként értékelendő.

Az S&P a nemrégiben megerősített BBB- minősítésű, stabil kilátású Magyarország államadós-besorolását is említette, megjegyezve, hogy az MNB függetlenségének korlátozására irányuló ismételt kísérletek jelentős lefelé mutató kockázatot jelenthetnek a helyi bankszektorra nézve. Az OTP oroszországi kitettségét illetően Lozmann megjegyezte, hogy ez nem okoz tőkésítési problémákat, de a hírnév kockázata mindenképpen jelen van.