Az Intel új AI chipekkel lép piacra

Az Intel bejelentette legújabb mesterséges intelligencia chipeit, amelyeket adatközpontok számára fejlesztettek ki, hogy versenybe szálljanak az Nvidia és az AMD által kínált megoldásokkal. Az új Xeon 6 processzorok jobb teljesítményt és energiahatékonyságot ígérnek, míg a Gaudi AI-gyorsítók alacsonyabb áron lesznek elérhetők a piacon.

A tajvani Computex technológiai konferencián tartott bejelentés során Pat Gelsinger, az Intel vezérigazgatója ismertette a vállalat terveit. Az időzítés nem véletlen, tekintettel arra, hogy a versenytársak, az Nvidia és az AMD is nemrégiben mutatták be saját új mesterséges intelligencia chipeiket.

Az Intel Xeon 6 processzorai előrelépést jelentenek az előző generációhoz képest, különösen a nagy intenzitású adatközponti munkaterhelésekhez szükséges teljesítmény és energiahatékonyság terén. Ez a fejlesztés kiemelten fontos, mivel az adatközpontok egyre meghatározóbb szerepet töltenek be a modern gazdaságban.

Az Intel már fél évvel ezelőtt piacra dobta az 5. generációs Xeon processzorait, és nemrégiben jelentette be a Gaudi 3 processzort az AI modellek képzéséhez és telepítéséhez. A Gaudi 2 és Gaudi 3 AI-gyorsítók árazása pedig kedvezőbb lesz a riválisok által kínált chipeknél.

A vállalat bemutatta a Lunar Lake processzorok architektúráját is, amelyeket kifejezetten AI PC-khez terveznek, és a tervek szerint a harmadik negyedévben kerülnek piacra.

Az Intel igyekszik felzárkózni az Nvidia és az AMD mögött, amelyek már régóta dominálnak az AI chip piacán. Az Nvidia például a napokban mutatta be az új „Rubin” chipeket, amelyek a „Blackwell” modellt váltják fel.

Az Intel nemcsak tervezi, hanem gyártja is a chipjeit, azonban gyártási üzletága nehézségekkel küzd, hiszen 2023-ban jelentős, 7 milliárd dolláros működési veszteséget könyvelt el az előző évhez képest.